Bedtijden?! De ideale bedtijd per leeftijd
20 februari 2022 
5 min. leestijd

Bedtijden?! De ideale bedtijd per leeftijd

Bestaan er ideale bedtijden voor kinderen? en hoe zien die er dan per leeftijd uit? In de eerste tijd van een pasgeboren baby zal je jouw eigen bioritme moeten aanpassen aan die van je baby. Dit omdat je baby nog geen dag en nachtritme heeft. Naar mate je kindje ouder wordt zal je kindje ook steeds beter gaan slapen. Slapen moeten kinderen leren en daarom is het ook van belang dat je structuur en regelmaabied en ze goede gezonde slaapgewoontes aanleert. Dit allemaal terwijl je in verbinding kan staan met kindje.

Ben je benieuwd naar welke bedtijden je kan aanhouden? Je leest het verderop in dit artikel!

De kracht van Vaste Bedtijd

Een vaste bedtijd en een vast tijdstip om op te staan is erg belangrijk. Zo ontwikkel je een gezond slaap- en waakritme bij je kind.

Baby's hebben een natuurlijke bedtijd en dit verschilt per baby. Bij jonge baby's ligt de bedtijd meestal tussen 18.00 en 19.00 uur 's avonds. Bij al wat oudere baby's kan dat al weer iets later zijn. Het is belangrijk om bij baby's rond de bedtijd te letten op de slaapsignalen. Afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van baby's.

Slaapsignalen kunnen zijn:

  • wegkijken;
  • gapen;
  • aan de oren zitten;
  • in de ogen wrijven;
  • minder goed kunnen concentreren;
  • staren;
  • geen interesse meer tonen in speelgoed;
  • jengelen en hangen;
  • graag opgetild willen worden;
  • minder actief zijn.

Als deze signalen over het hoofd worden gezien is de kans groot dan je baby over zijn vermoeidheid gaat en daardoor lastiger in slaap komt. Het wordt vanzelf duidelijk wat een goede bedtijd is. Belangrijk is om dat tijdstip dan aan te houden.

giphy-kindje-slaap

Slaapcyclus van een baby

Een baby gaat net als volwassenen door verschillende slaapfases heen, alleen zien die er bij een baby net wat anders uit. Een baby kent namelijk het eerste half jaar maar twee slaapfases. De actieve slaap en de stille slaap.

De slaapcyclus begint met de actieve slaap die ongeveer 55 minuten duurt. Na een half jaar verandert de slaapcyclus geleidelijk en gaat deze steeds meer lijken op de slaapcyclus van volwassenen. De slaap bestaat voor de helft uit remslaap.

Vanaf 6 weken is je baby in staat om een circadiaans ritme te ontwikkelen. Vanaf deze tijd kan je baby gaan wennen aan een vaste bedtijd, die ligt ideaal gezien tussen 18.00 en 20.00 in de avond. Dit geldt ook voor het opstaan in de ochtend, het kan zijn dat je je baby dan moet wekken. Later dan half acht is niet aan te raden. Hoe eerder je baby in een goed dag en nachtritme komt hoe beter je baby leert om op de juiste momenten te gaan slapen.

Bedtijdritueel

Wanneer je baby rond de 6 a 8 weken oud is, kan je rustig aan beginnen met een bed ritueel. Het is ook voor baby's belangrijk om af te schakelen. Om te beginnen is het verstandig om in de avond niet meer te actief te zijn met je baby. Een bedtijdroutine duurt ongeveer twintig minuten tot een half uurtje.

De bedtijdroutine is dan inclusief de voeding en eventueel het badje. Daarna kan je bijvoorbeeld een boekje lezen of een liedje zingen. Een white noise apparaatje kan je aanzetten zodat je baby makkelijker in slaap kan vallen met behulp van witte ruis.


Wil je meer weten hoe een white noise apparaat je baby kan helpen om beter in slaap te vallen? Check dan ons artikel: Numsy Original white noise Review.


Een rustige slaapomgeving met weinig licht en geluid zorgt voor een vermindering van prikkels. Een rustige sfeer creëer je door een bedlampje, zacht muziekje en even heerlijk samen knuffelen. Door dit ritueel steeds op dezelfde manier te herhalen zorg je ervoor dat het voorspelbaar is voor je baby. Dit zorgt voor herkenning bij je baby en dan herkent je baby dat het tijd is voor bed. Zo koppelt je baby het bed ritueel aan slapen.


bedtijden kinderen

Bedtijd Peuters

Er verandert een hoop in de slaap van kinderen tussen de leeftijd van één en vier jaar. Dit komt omdat ze in drie jaar tijd van een babyritme naar een kleuter ritme gaan. In de dreumes-peuterperiode veranderd de slaapcyclus en wordt deze vanaf twee jaar steeds langer.

Als een kindje 4 jaar is geworden dan is de slaapcyclus net zolang als die van een volwassenen. Een kleuter heeft veel slaap nodig om zich te blijven ontwikkelen zowel op fysiek als mentaal gebied. Het is op kleuterleeftijd niet altijd even makkelijk om je kindje naar bed toe te krijgen omdat ze steeds meer hun eigen willetje krijgen. Maar als je als baby een goed bedtijd ritueel hebt ingebouwd dan helpt dat wel. Je kunt altijd nu nog beginnen aan een goed bedtijd ritueel en daarbij is het belangrijk dat je kindje op dezelfde tijd naar bed gaat. Voorlezen, knuffelen en de dag doornemen vormt zo een solide basis en vertrouwen.

Peuters hebben meestal geen vaste bedtijden en het verschilt ook nog eens per kind. Maar wat je als richtlijn kunt aanhouden is dat de meeste peuters van 2 jaar ongeveer 13 uur slaap nodig hebben, een kind van 3 jaar ongeveer 12,5 uur slaap en een kind van 4 jaar heeft ongeveer 11,5 uur slaap nodig. Peuters gaan vaak tussen 19.00 en 20.00 naar bed en staan tussen 6.00 en 08.00 's ochtends weer op.

Schema bedtijd per leeftijd

  • bedtijd 4-6 jaar: ongeveer 18.30-19.15
  • bedtijd 7-8 jaar: ongeveer 19.30-20.00
  • bedtijd 9-10 jaar: ongeveer 19.30-20.30
  • bedtijd 11-12 jaar: ongeveer 20.00-21.00
  • bedtijd 12-13 jaar: ongeveer 21.00-21.30
  • bedtijd 14-15 jaar: ongeveer 21.30-22.00
  • bedtijd 15-17 jaar: ongeveer 21.30-22.00
  • bedtijd 17 en ouder: ongeveer 22.00-23.00

Dit zijn richtlijnen en kan per kind dan ook verschillend zijn.

Heeft je kind een goede bedtijd?

Het is goed als je kind ouder wordt om goed te blijven kijken naar je kind. Als je kind vrolijk en energie heeft en in de ochtend makkelijk wakker wordt dan kan je ervan uit gaan dat de bedtijd prima is.

Bedtijd en Pubers

Bij pubers veranderd er wat in het circadiaanse ritme, het schuift namelijk op. Vandaar dat pubers laat naar bed toe gaan. Maar omdat een puber wel vaak verplichtingen heeft zoals school en of werk is het lastig om in de ochtend weer op tijd uit bed te komen. Naar mate pubers ouder worden zal dit circadiaanse ritme weer gaan verschuiven naar een volwassen ritme.


Conclusie

Een goede nachtrust is essentieel voor je baby, kind en puber. Dit hebben ze nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen zowel fysiek als mentaal om gezond te blijven. Een goede slaaproutine helpt om een basis te leggen voor een goede nachtrust. Deze basis kan je al tijdens de babytijd leggen.

Naar mate je kind ouder wordt is het belangrijk om in de gaten te houden of je kind vrolijk, makkelijk en uitgerust wakker wordt. Aan de hand daarvan kan je de bedtijden bijstellen.


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen