Slaapregressie bij je baby | wat is dit precies?
04 april 2021 
8 min. leestijd

Slaapregressie bij je baby | wat is dit precies?

Slaapregressie bij je baby? Je baby gaat het eerste anderhalf jaar door een aantal sprongetjes heen. Naast de welbekende sprongetjes heb je ook nog slaapregressies. Het is heel erg verschillend hoeveel last je baby heeft van een slaapregressie. Daarbij hoeft niet iedere baby een slaapregressie te ervaren.

Benieuwd of je kindje in een slaapregressie zit? Je leest het verderop in dit artikel!

Kijk hier de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is een slaapregressie bij je baby?

Met slaapregressie wordt een periode bedoeld waarin je baby slechter slaapt. Je kindje wordt vaker wakker in de nacht of komt moeilijker in slaap. Juist als je baby een fijn ritme te pakken heeft, wordt dit omgegooid doordat je kindje ineens slechter gaat slapen.

Niet iedere baby doorloopt ook daadwerkelijk elke slaapregressie. En zowel moeilijke als hele goede slapers kunnen hier mee te maken krijgen. Zo'n slaapregressie duurt ongeveer 2 tot 6 weken. Sommige kindjes hebben er maar een paar dagen last van. Na deze slaapregressie gaat je kindje juist beter slapen en krijgt hierdoor een betere slaapcyclus.

Je kunt zien dat slaapregressie ook wel een ''slaapprogressie'' is doordat je kindje hele grote stappen in de ontwikkeling maakt. Je baby bereikt mijlpalen zoals: omrollen, zitten, staan en lopen.

Wat zijn de oorzaken van een slaapregressie?

Als je kindje een nieuwe vaardigheid leert, speelt er zich een proces af in de hersenen. Dit proces herhaalt zich dan weer in de nacht. Wat betekend dan een slaapregressie voor je baby? Je baby moet dan alles verwerken wat je kindje op de dag geleerd heeft, om het vervolgens een plekje te kunnen geven. Door dit hele proces kan je baby moeilijker en lichter gaan slapen.

Herken jij dat jouw baby ook moeilijker en lichter slaapt? Check dan ook onze blog: Jouw baby leren doorslapen!

Boss-baby

Wil jij meer weten over het slaapgedrag en de slaapkwaliteit van jouw kindje? Wil je meer weten over het aanleren van een goed slaapritme en routine? Dan is de Slaapgids & Dutjesschema 0-4 jaar ideaal voor jou! In deze slaapgids wordt je onder andere het volgende geleert:

✅ voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar;                                                                          
✅ het belang van slaaproutine;                                                                                                                    
✅ leer wat voor ouder jij bent;                                                                                                                          
✅ ontdek wat wakkertijden en slaapsignalen zijn;                                                                                        
✅ leer hoe je moet inbakeren;                                                                                                                      
✅ lees meer over veilig slapen en doorslapen;                                                                                            
✅ doorslapen, valt het te trainen?

 • dutjes-schema-numsy


 • Klik op de knop hieronder om naar de Slaapgids & Dutjesschema 0-4 jaar te gaan!
   Voer onze exclusieve kortingscode in voor 10% extra korting bovenop de korting de Numsy al geeft!
   Onze kortingscode is Balans10


Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Hoe kun je een slaapregressie bij je kindje herkennen?

Er zijn een aantal symptomen die horen bij een slaapregressie. Deze symptomen kunnen bij jouw baby voorkomen, maar het is per kindje heel erg verschillend welke er zich daadwerkelijk voordoen. Zie hieronder de symptomen:

 • je kindje wordt in de nacht vaker wakker;
 • jouw baby kan de slaap niet meer goed vatten je kindje in de nacht wakker wordt;
 • je kindje accepteert het niet meer als je kindje in bed wordt gelegd, wat vaak resulteert in huilen;
 • je baby wordt vroeger wakker;
 • overdag wil je kindje niet meer goed slapen;
 • je kindje doet overdag korte(re) dutjes, of doet juist extreem lange dutjes meer dan 3 uur;
 • overdag huilt je baby meer;
 • je kindje heeft minder eetlust.


Bij welke maanden komen de slaapregressies voor?

Je kindje gaat 5 slaapregressies door tot de leeftijd van 2 jaar. Bij welke maanden komen de slaapregressies voor:

Bij 4 maanden doet zich de eerste slaapregressie voor. Deze slaapregressie ervaren de meeste ouders als één van de heftigste aangezien er tijdens deze slaapregressie het slaappatroon van jouw baby voor goed veranderd. Dit komt omdat de diepe slaap zicht ontwikkeld. Je kindje gaat deel uitmaken van een grotere wereld en tijdens deze regressie leert je baby vaak omrollen.

Bij 8-9 maanden gaan veel baby's over van 3 naar 2 slaapjes overdag, hierdoor kan jouw kindje wat lastiger gaan slapen. Ook neemt jouw baby een grote stap in de motorische ontwikkeling. Je kindje leert bijvoorbeeld zitten, tijgeren, kruipen of optrekken.

Bij 12 maanden maakt je kindje weer een grote stap in de motorische ontwikkeling. Je kindje (inmiddels een dreumes geworden vanaf 1 jaar) gaat namelijk leren staan of lopen. Hou er rekening mee dat je kindje nu kan gaan staan in het ledikant. Ook breid de taalontwikkeling zich verder uit. Hierdoor kan je kindje moeilijker gaan slapen.

Bij 18 maanden maken veel dreumesen de stap van 2 naar 1 slaapje overdag. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met slapen. Je kindje kan overdag moeilijker in slaap komen tijdens het middagdutje.

Het kan ook zo zijn dat je dreumes teveel uren overdag slaapt en daardoor 's nachts slechter gaat slapen. Wat je ook ziet bij deze regressie is dat veel kindjes last hebben van verlatingsangst. Daarnaast nemen ze ook een enorme sprong in de taal ontwikkeling.

Bij 24 maanden wordt je dreumes een peuter en beginnen ze een sterke eigen wil te tonen. (ik ben 2 en zeg nee) Dit is ook terug te zien in het slaappatroon. Je kindje kan bijvoorbeeld het middagdutje weigeren of in de avond helemaal niet meer willen slapen, omdat ze liever erbij willen zijn.

Slapende-baby-bij-konijn

Slaapregressie bij je baby | deze 9 handige slaap tips kunnen helpen!

Een slaapregressie heeft veel impact op je kindje en kan voor jouw als ouder best pittig zijn. Je kunt door middel van een aantal tips je baby er zo goed mogelijk door heen helpen. Zie deze tips:

 1. troost en knuffel je baby als je kindje het nodig heeft;
 2. geef je baby het gevoel dat je er altijd bent;
 3. hou je zoveel mogelijk aan het huidige ritme. Maar kijk naar je kindje en pas aan waar nodig;
 4. zorg voor een vast slaapritueel;
 5. je kunt de bedtijd van je kindje vervroegen. Er wordt geadviseerd je kindje naar bed te brengen tussen 18.00 uur en 19.30 uur;
 6.  maak de babykamer goed donker;
 7. probeer zo min mogelijk hulpmiddelen te gebruiken zoals: een extra fles of in slaap wiegen van je baby. Dit zorgt namelijk voor een negatieve slaapassociatie;
 8.  probeer voor je zelf in gedachte te houden, dat een slaapregressie uiteindelijk leidt tot slaapprogressie en je baby niet bewust slechter slaapt;
 9. deze slaapregressies kunnen heel pittig zijn. Probeer om hulp te vragen als je deze nodig hebt.

Wil je meer weten over het slapen van jouw baby?

In dit artikel hebben we je informatie gegeven over wat slaapregressie inhoud en hoe je jouw baby hier het beste door heen kan helpen.

Wil je nu meer weten over alles wat met slapen van jouw kindje te maken heeft? Dan is de Numsy+ cursus & community ideaal voor jou!  In deze cursus wordt je onder andere geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in en doorslapen.

De Numsy plus: hét warme bad voor ouders om al hun uitdagingen, verhalen en successen met elkaar te delen. Het is een alles-in 1 platform met wel meer dan 75 trainingen (+ meegroei garantie en nieuwe video's) waar je altijd en overal toegang tot hebt!

numsyplus

Wat kun je nog meer verwachten van de Numsy+?

✅ maandelijkse Numsy+ Live sessie;

✅ wekelijkse Numsy+ talk (met live Q&A’s voor al je vragen);

✅ maandelijkse case studies;

✅ kennisquizzen & challenges;

✅ toegang tot de besloten community met slaapcoaches;

✅ unblock extra bonussen als Numsy+ member;

✅ persoonlijk hulp met obstakels;

✅ kom in contact met anderen en leer van elkaar.

Tevens heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de community & e-learning mobile APP. Hiermee kun je trainingen & events volgen, posts maken, liken en sharen!

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar De Numsy+ te gaan. Nu met 14 dagen gratis proefperiode!


Vond je deze blog waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.

 arrow-down

Over de schrijver
Als slaapdeskundigen en slaapcoaches hebben wij ons de afgelopen jaren verdiept in wat er zoal nodig is om een goede slaper te worden, met als resultaat een betrouwbaar en persoonlijk slaaptraject.Wij vinden dat slecht slapen geen onderdeel van jouw identiteit zou moeten zijn en dat niemand zich zou moeten neerleggen bij een slecht slaappatroon.Blijf niet rondlopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven dat er voor iedereen een passende oplossing is. Wij staan klaar voor jou, je bent niet alleen en we helpen je graag om een goede slaper te worden en (weer) te genieten van slapen.
Reactie plaatsen