Werkt slaaptraining ook voor jouw baby | Zo leer je jouw baby slapen!
12 maart 2021 
15 min. leestijd

Werkt slaaptraining ook voor jouw baby | Zo leer je jouw baby slapen!

Werkt slaaptraining ook voor jouw baby? Je hoort best vaak de uitdrukking ''slapen als een baby''. Maar in de praktijk ligt dit toch net even anders. Heel veel kindjes slapen namelijk nog niet zo goed, wat de uitdrukking wel doet verwachten.

Het komt veel vaker voor dat jouw baby nog niet doorslaapt, wat voor veel gebroken nachten zorgt. Dit is normaal want het dag- en nachtritme voor je baby is in het begin nog omgedraaid.

Maar wat als je gebroken nachten veranderen in slapeloze nachten, omdat je kindje elk uur wakker wordt? Dat je moet teren op een paar uurtjes slaap of soms echt hele nachten op bent? Wat als dit ook nog is lang aanhoudt, dan raak je uitgeput wat resulteert in een ongelukkige oververmoeide ouder met een korter lontje. En dat is niet wat je wilt!

Je verlangt naar het moment dat je kindje weer goed gaat slapen, maar hoe ga je dit aanpakken? Werkt slaaptraining ook voor jouw baby? Gelukkig zijn er verschillende manieren die je kunt toepassen om jouw kindje weer te laten slapen.

In deze blog leggen wij de verschillende methodes uit en kun je zelf ontdekken of slaaptraining ook voor jouw baby werkt.

Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!


Kijk hieronder de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Met slaaptraining wordt het proces bedoelt om je baby te helpen met in- en doorslapen. Baby's moeten nog leren om een eigen ritme te vinden en daar kan slaaptraining goed bij helpen.

Er wordt heel verschillend gedacht over slaaptraining en er zijn daarom gelukkig ook verschillende methodes die helpen bij het beter slapen van jouw kindje. Elk kindje is uniek en ieder kindje heeft weer wat anders nodig. Maar ook voor jouw als ouder is het fijn als je een methode kan vinden waar je volledig achter kan staan.

Wil je meer informatie over het (door)slapen van jouw baby? Check dan ons artikel: Jouw baby leren slapen!

Vanaf hoeveel maanden kan je beginnen met slaaptraining?

Het is van belang om te weten dat er tot de eerste 3 maanden na de geboorte van je kindje, het nog weinig zin heeft om te beginnen met slaaptraining. Dit is ook nog niet noodzakelijk omdat je kindje nog om de paar uur een voeding krijgt en dus ook, maar een paar uur achter elkaar slaapt. Het is dus heel logisch dat je baby nog niet doorslaapt, dit hoeft op deze leeftijd ook nog niet.

Je kunt met slaaptraining beginnen vanaf 4-6 maanden omdat je baby dan in staat kan zijn om zo'n 8-12 uur achter één door te slapen. Dit kan wel heel erg verschillen per baby. Om je kindje goed te laten slapen is het sowieso belangrijk om te starten met een vast bedtijdritueel. Doordat je een zelfde ritueel elke avond herhaald is het duidelijk voor je baby dat het bedtijd is.

Wil je leren om slaaptraining in de praktijk toe te passen en wil je meer weten over het aanleren van een goed slaapritme en routine? Dan is de Slaapgids & Dutjesschema 0-4 jaar ideaal voor jou! In deze slaapgids wordt je onder andere het volgende geleert:

 • ✅ voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar;
 • ✅ het belang van slaaproutine;
 • ✅ leer wat voor ouder jij bent;
 • ✅ ontdek wat wakkertijden en slaapsignalen zijn;
 • ✅ leer hoe je moet inbakeren;
 • ✅ lees meer over veilig slapen en doorslapen;
 • ✅ Doorslapen, valt het te trainen?

dutjes-schema-numsy


 • Klik op de knop hieronder om naar de Slaapgids & Dutjesschema 0-4 jaar te gaan!
   Voer onze exclusieve kortingscode in voor 10% extra korting bovenop de korting de Numsy al geeft!
  Onze kortingscode is Balans10

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


slapende-knuffel-en-klokEr zijn verschillende methodes om slaaptraining toe te passen. Het is uitproberen welke methode het beste bij jou past. Bij slaaptraining wordt meestal gedacht dat je je baby net zo lang laat huilen tot dat je kindje zo moe is dat hij vanzelf in slaap valt.

Maar gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden en dit geldt dan ook zeker voor slaaptraining. Door een juist ritme aan te houden voor je baby, wat inhoud dat je jouw kindje op tijd voed en naar bed brengt, zorg je voor rust en regelmaat. En alle baby's gedijen het best op de 3 R's (rust, reinheid en regelmaat).

Hieronder de 2 meest bekende methodes:

Methode 1

 • Het dicht bij je baby blijven: dit houdt in dat je in de kamer blijft tot je kindje rustig in slaap valt.
  • dat wil zeggen dat je begint met je baby naar bed te brengen en neerlegt in zijn bedje;
  • gaat je baby huilen dan praat je op een zachte liefdevolle toon zodat jouw baby je aanwezigheid voelt;
  • lukt dit niet dan pak je je baby op, ga je troosten vervolgens leg je je baby weer terug in zijn bedje;
  • als je kindje dan rustig ligt ga je steeds iets verder weg tot dat je baby in slaap is gevallen. Doordat je steeds iets verder van je kindje weggaat kan je baby daar langzaam aan wennen;
  • de nachten erop bouw je dit steeds verder af, net zo lang tot dat je jouw kindje in bed kan leggen en de kamer uit kan lopen.
Bij deze methode voelen de meeste ouders zich fijn, omdat ze dicht bij hun kindje zijn en op deze manier makkelijk kunnen troosten.

Methode 2

 • Het gecontroleerd laten huilen van jouw baby: Dit is ook een bekende methode die ouders kunnen toepassen. Dit houdt in dat je je baby leert om zichzelf te troosten, maar wel onder toezicht van de ouders. Hierdoor weet jouw kindje dat hij niet alleen is. Wel belangrijk om te weten is dat je deze slaaptraining kan toepassen vanaf dat je kindje 6 maanden oud is. De reden hiervan is, dat je baby nog niet begrijpt waarom je niet komt als je kindje jonger is dan 6 maanden gezien hij nog niet ver genoeg is ontwikkeld. Zou je dit wel doen dan ervaart je baby veel stress en dat kan op langere termijn schadelijke gevolgen hebben.
  • je begint met je baby naar bed te brengen en vervolgens loop je de kamer uit;
  • als je kindje gaat huilen dan wacht je een paar minuutjes en geef je je baby de kans om zelf in slaap te vallen. Lukt dat niet dan ga je terug;
  • haal je baby niet uit zijn bedje maar praat om een zachte, liefdevolle toon en stel hem gerust. Zodra je kindje weer rustig is loop je de kamer weer uit. Nu wacht je 5 minuten. huilt je baby nog steeds ga je weer naar je kindje toe en herhaal je het gestellen op liefdevolle toon. Het is van belang om niet te lang om de kamer te blijven. Dus kort te troosten en weer weg te lopen;
  • als je kindje weer gaat huilen herhaal je het bovenstaande punt maar je verleng je de wachttijd naar 10 minuten. En dit blijf je herhalen door de wachttijd steeds te verlengen.
Deze methode heeft zo'n 2 tot 3 weken nodig voordat het gaat werken.

Het is goed om te weten dat het logisch is dat je baby gaat huilen, omdat huilen de enige manier van communiceren is van je kindje en alles wat nieuw is zal enige weerstand geven.

In dit artikel hebben we alle ins en outs gegeven over slaaptraining voor jouw baby. En hopelijk ben je een stapje dichterbij gekomen bij de vraag of slaaptraining ook voor jouw baby werkt.

Dan is de Numsy+ cursus & community ideaal voor jou!  In deze cursus wordt je onder andere geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in en doorslapen.

De Numsy plus: hét warme bad voor ouders om al hun uitdagingen, verhalen en successen met elkaar te delen. Het is een alles-in 1 platform met wel meer dan 75 trainingen (+ meegroei garantie nieuwe video's) waar je altijd en overal toegang tot hebt!

numsyplus

Wat kun je nog meer verwachten van de Numsy+?


 • ✅ maandelijkse Numsy+ Live sessie;
 • ✅ wekelijkse Numsy+ talk (met live Q&A’s voor al je vragen);
 • ✅ maandelijkse case studies;
 • ✅ kennisquizzen & challenges;
 • ✅ toegang tot de besloten community met slaapcoaches;
 • ✅ unblock extra bonussen als Numsy+ member;
 • ✅ persoonlijk hulp met obstakels;
 • ✅ kom in contact met anderen en leer van elkaar.

Tevens heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de community & e-learning mobile APP. Hiermee kun je trainingen & events volgen, posts maken, liken en sharen!

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar De Numsy+ te gaan. Nu met 14 dagen gratis proefperiode!

numsy-kortingscode

Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:

numsy-kortingscode-the-sleep-dojo

Zie hier dat de kortingscode is toegepast:

numsy-kortingscode-verzilveren-the-sleep-dojo

numsy-plus

Leer jouw baby beter slapen met De Numsy+ cursus & community

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.

 ⬇️Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven!Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden!Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen