Dag- en nachtritme van je baby | 8 handige tips voor een goed slaapritme!
05 maart 2021 
16 min. leestijd

Dag- en nachtritme van je baby | 8 handige tips voor een goed slaapritme!

Dag- en nachtritme van je baby, daar heb je waarschijnlijk een aantal vragen over als je deze blog leest. In deze blog gaan wij je uitleggen hoe het dag- en nachtritme van jouw baby in elkaar zit.

Je kindje heeft negen maanden in jouw buik gezeten en heeft daar alles gekregen wat hij nodig heeft. Zodra je baby geboren is moet hij in eens alles zelf doen met behulp van de ouders. Net na de geboorte heeft een kindje nog geen vast dag- en nachtritme. Het komt dan ook vaak voor dat baby's juist overdag veel slapen terwijl ze dan in de nacht veel wakker zijn. baby's hebben dan ook geen idee dat het juist de bedoeling is dat ze in de nacht gaan slapen. Dit zal dan ook behoorlijk vermoeiend zijn voor zowel je kindje als voor jezelf.

Het is daarom van belang om je kindje op weg te helpen naar een juist dag- en nachtritme. Wil je hier meer informatie over? Lees dan verder!

maan-en-zon

Bekijk hieronder de video van deze blog!

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Als je baby rond 6 en 8 weken oud is, krijgen ze in de gaten dat er een verschil tussen dag en nacht is. Dit wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Dit ritme wordt gebaseerd op 24 uur. 

Je kindje zal overdag steeds meer wakkere momenten krijgen en in de nacht meer gaan slapen. Dit reguleert het lichaam vanzelf en noemen we ook wel de biologische klok        .

Je kunt het eigenlijk zo zien dat de biologische klok aangeeft wanneer jouw baby moet gaan slapen en ook wanneer hij weer wakker moet worden. Het werkt zo mooi dat zodra het buiten donker wordt jouw kindje aandrang krijgt om te gaan slapen en als het buiten licht wordt krijgt je kindje energie om juist wakker te worden.

Baby's ontwikkelen een slaapritme vanaf een paar weken oud tot ongeveer een maand of zes.

Wil je meer informatie over het (door)slapen van jouw baby? Check dan ons artikel: Jouw baby leren slapen!

In de eerste weken na de geboorte kent een baby geen verschil tussen dag en nacht. Dit komt omdat je baby ongeveer negen maanden lang in jouw buik heeft gezeten. Als de moeder overdag in beweging valt, valt de baby in de slaap omdat ze mee wiegen in de baarmoeder.

En zodra je 's nachts in je bed ligt, word je baby wakker en zal dan actief en bewegelijk zijn. Dit is de reden waarom baby's vlak na de geboorte een omgekeerd dag- en nachtritme hebben.

dag-en-nachtritme-van-je-baby

Dat slaap belangrijk is voor je baby is algemeen bekend. Het is daarom van belang om je baby niet wakker te maken tijdens het slapen. Probeer het overdag rustig, maar niet muis stil te houden. Het is juist goed om wat geluid te maken zodat je kindje daar alvast aan kan wennen. In de baarmoeder was er ook altijd geluid om je kindje heen. In de nacht praat je juist zo zacht en min mogelijk, zodat je kindje weet dat het nacht. 

Het is van belang dat de temperatuur in de slaapkamer aangenaam is en zet liever niet de verwarming aan. Zorg wel voor goede ventilatie. Daarnaast maak je het wiegje/bedje kort op. Dit is het veiligste omdat jouw kindje op deze manier niet verder onder de dekens kan.

Op deze manier heb je een aantal voorwaarden gecreëerd om jouw baby veilig te laten slapen, wat ten goede zal komen voor een juist dag- en nachtritme!

Het is algemeen bekent dat goed slapen en voldoende rust erg belangrijk is voor jouw kindje. Een oververmoeide baby kan erg slecht in slaap komen. Daarom is het van belang om goed op de slaapsignalen van je baby te letten en bij de eerste vermoeidheidsignalen uw kind op bed te leggen.

Zie hieronder een aantal vermoeidheidsignalen:

 • gapen;
 • rode Wangen;
 • bleek zien;
 • in de ogen wrijven;
 • aan de oren zitten;
 • je baby maakt geen contact meer met je;
 • je baby wordt rustiger;


In de eerste weken zal jouw kindje het ritme zelf bepalen, maar naar mate jouw baby ouder wordt en je blijft goed op de signalen letten, zal je baby natuurlijk een vast ritme laten zien rond dezelfde tijden. Vanaf 8 weken is je baby verder ontwikkeld en kun je gaan werken aan een goed dag- en nachtritme. 

Dit doe je door de wakkere tijd goed in de gaten te houden en je baby slaperig maar wel wakker op bed te leggen. Daarnaast is het ook belangrijk om je kindje op dezelfde tijd te laten opstaan. Je kunt gerust normaal alles blijven doen in het huis zodat je baby aan de geluiden kan wennen.

Het is wel van belang om naar je baby te blijven kijken en vervolgens met je baby mee te bewegen. Het ritme gaat in de maanden nog veel veranderen. 

Wil je jouw baby een juist dag- en nachtritme aan leren en wil je meer weten over het aanleren van een goed slaapritme en routine? Dan is de Slaapgids & Dutjesschema 0-4 jaar ideaal voor jou! In deze slaapgids wordt je onder andere het volgende geleert:

 • ✅ voorbeeldroutines; 
  ✅ voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar;
 • ✅ het belang van slaaproutine;
 • ✅ leer wat voor ouder jij bent;
 • ✅ ontdek wat wakker tijden en slaapsignalen zijn;
 • ✅ leer hoe je moet  inbakeren;
 • ✅ lees meer over veilig slapen en doorslapen;
 • ✅ doorslapen, valt het te trainen?

Numsy-dutjesschema-cover

Klik op de knop hieronder om naar de Slaapgids & Dutjesschema 0-4 jaar te gaan!

 Voer onze exclusieve kortingscode in voor 10% extra korting de Numsy al geeft! 

Onze kortingscode is Balans10

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Het aanleren van een juist ritme lukt niet?

Het wil niet zeggen dat het aanleren van een juist ritme ook bij alle baby's werkt. Dit komt omdat iedere baby uniek en dus anders is. Dit is ook de reden dat het bij de ene baby eerder en makkelijker gaat dan bij de andere. 

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je baby onrustig is door klachten zoals reflux of krampjes. Als dit het geval is, zou je eerst aan deze klachten moeten werken alvorens je overgaat op het aanleren van een juist ritme. Het kan behoorlijk pittig zijn om elke nacht maar een paar uur te kunnen slapen. En om deze reden is het verstandig om hulp te vragen in je omgeving en om advies te vragen aan een huisarts of consultatiebureau.

Wil jij meer weten over reflux? Check dan onze blog: Het effect van reflux op de slaap van jouw baby!

Om te beginnen is het belangrijk om rust momenten in te bouwen. Dat wil zeggen dat je dagelijkse indrukken beperkt. Je kunt natuurlijk wel lekker wandelen of bij iemand op bezoek gaan, maar probeer de rest van de dag rustig te houden om je kindje niet overprikkeld te laten raken.

 • ✅ begin de dag altijd op het zelfde tijdstip;
 • ✅ ga tussendoor naar buiten;
 • ✅ zorg voor een fijne slaap omgeving, dat wil zeggen houdt de temperatuur in de kamer rond de 18 graden en maak het bedje van de baby kort op;
 • ✅ leg je baby op tijd weer in z'n bedje. Dat wil zeggen moe maar nog wel wakker. En volg een vast bedtijd ritueel;
 • ✅ laat je kindje slapen op een rustige plek, bij voorkeur in zijn/haar eigen bedje. En als dit niet lukt in de kinderwagen of in de draagdoek;
 • ✅ als je baby overdag slaapt dan kan je de gordijnen open laten, om je baby het verschil tussen dag en nacht te leren;
 • ✅ hou een vaste routine aan: slapen – voeden – knuffelen – spelen – slapen;
 • ✅  voed je baby direct om wakker te worden.
 • In dit artikel hebben we uitgelegd dat het erg belangrijk is om te beginnen met het aanleren van een juist dag- en nachtritme. Dit doe je door onder andere op de slaapsignalen van jouw baby te letten, een vast bedtijd ritueel aan te houden en jouw kindje op een rustige plek te laten slapen.
 • Wil je hiermee aan de slag? Dan is de Numsy+ cursus & community ideaal voor jou! In deze cursus wordt je onder andere geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in- en doorslapen.

 • De Numsy plus: hét warme bad voor ouders om al hun uitdagingen, verhalen en successen met elkaar te delen. Het is een alles- in 1 platform met wel meer dan 75 trainingen (+ meegroei garantie nieuwe video's) waar je altijd en overal toegang tot hebt!

  numsyplus

  Wat kun je nog meer verwachten van de Numsy+?


  • ✅ maandelijkse Numsy+ Live sessie;
  • ✅ wekelijkse Numsy+ talk (met live Q&A’s voor al je vragen);
  • ✅ maandelijkse case studies;
  • ✅ kennisquizzen & challenges;
  • ✅ toegang tot de besloten community met slaapcoaches;
  • ✅ unblock extra bonussen als Numsy+ member;
  • ✅ persoonlijk hulp met obstakels;
  • ✅ kom in contact met anderen en leer van elkaar.
 • Tevens heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de community & e-learning mobile APP. Hiermee kun je trainingen & events volgen, posts maken, liken en sharen!

  Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar De Numsy+ te gaan. Nu met 14 dagen gratis proefperiode!

 • numsy-kortingscode

Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:

nummy-kortingscode-de-slaap-dojo


Zie hier de kortingscode wordt toegepast:

nummy-kortingscode-verzilveren-de-slaap-dojo

numsy-plus

Leer dit in de praktijk toe te passagiers met De Numsy+ cursus & community

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA

Vond je dit een waardevol artikel en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.


️⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen