slaapapps-overzicht

Overzicht Slaapapps

Gebruik een slaapapp als hulpmiddel, maar niet als oplossing

In de afgelopen jaren zijn er veel apps en apparaten op de markt gekomen die kunnen helpen om de slaap te analyseren. Een smartwatch of een ring kunnen de hartslag, beweging en/of temperatuur meten. Die gegevens worden dan weer geanalyseerd door een app op je smartphone. Op die app vind je dan informatie over jou slaap.

Belangrijk om te weten is dat als je slecht slaapt een slaapapp geen wondermiddel is. Veel slaapapps registreren informatie vaak niet op de juiste manier waardoor er geen goed beeld ontstaat van jouw persoonlijke slaappatroon. Het punt is dat hartslag, beweging en temperatuur niet alles zegt over de slaap. Tot op zekere hoogte kunnen ze wel meten of je slaapt of wakker bent, maar om te weten in welke slaapfase je bevindt is het noodzakelijk om hersengolven meten.

Een slaapapp kan wel gebruikt worden als hulpmiddel voor inzicht en voor ontspanning

Hieronder een overzicht met daarin een aantal slaapapps:

Fitbit

De fitbit is een smartwatch waarmee je in combinatie met de fitbit app jouw slaapgegevens kunt bekijken. Dit wordt gemeten doormiddel van beweging en de hartslag. Zodat je kan zien in slaapfase je zit.

Sleep Cycle Alarm Clock

Deze app helpt je om binnen een bepaalde, vooraf ingestelde tijd tijdens de lichte slaapfase wakker te worden.

Vaak word je door de wekker of een alarm gewekt tijdens de diepe slaapfase, dit is niet zo handig omdat je dan vaak moe en gedesoriënteerd wakker wordt en daar de rest van de dag last van kan blijven houden.

Als je echter na een volledige slaapcyclus ontwaakt, dus tijdens de lichte slaapfase, heb je er vaak minder moeite mee om op te staan.

De app meet geluiden en bewegingen. De telefoon moet dan wel op het matras liggen. Hou wel rekening mee dat deze app het minst betrouwbaar is.

Helaas is dit een app waar betaald voor moet worden en het is ook nog eens noodzakelijk om een abonnement af te sluiten. Waarschijnlijk is het echter ook in dit geval wel mogelijk om de app een maand gratis te proberen als je een abonnement neemt.

De Oura Ring

De app Oura wordt gebruikt in combinatie met een ring die je om je vinger draagt. Deze ring meet onder andere de lichaamstemperatuur en de hartslag.

Sleep Better

Met de "Sleep Better" app kan je bijhouden hoe je slaapt en wat jouw slaapgewoonten zijn. Deze app voorziet je tevens van tips over hoe je beter en vaster kan slapen.

De app is ontwikkeld door het bedrijf Runtastic, bekend van de app met dezelfde naam.

De app is uitgerust met een alarm dat je helpt om tijdens het beste moment binnen een ingestelde tijdsduur wakker te worden. Idealiter is dit na een volledige slaapcyclus, dus het moment waarop je aan een nieuwe slaapcyclus zou beginnen, wanneer je je in de lichte slaapfase bevindt.

Je kan via de app zelfs een droomdagboek bijhouden en jouw opgeslagen slaapgeschiedenis inzien.

De app is gratis, maar als je voor de betaalde variant kiest heb je toegang tot alle beschikbare functies en krijg je niet langer advertenties te zien, die wel vaak voorbijkomen in de gratis versie van de app.

Pillow

Dit is een app die je kunt downloaden en gebruiken in combinatie met een Apple Watch. Naast het meten van je slaappatroon kan deze app snurk geluiden opmeten en slaaptips geven.

Autosleep

Deze app is vergelijkbaar met Pillow. Hij is ook gekoppeld aan een Apple Watch. Naast de slaapfuncties meet deze app ook hoe het met je conditie gesteld is.

Brainwave Powernap

Zoals de titel al aangeeft is de Brainwave Powernap app bedoeld om je te helpen bij een het doen van een powernap.

Het gaat als volgt te werk: stel een tijdsduur in en kies een achtergrondgeluid, zoals bijvoorbeeld het geruis van de zee, regen of pink noise (een geluid dat te vergelijken is met radioruis). Tijdens de powernap hoor je door het achtergrondgeluid heen vervolgens een zachte toon die ervoor zorgt dat de hersenen andere golven gaan vertonen. Na het gebruik van de Brainwave Powernap app ontwaak je vervolgens uitgerust uit jouw powernap.

Deze app is voorlopig slecht beschikbaar in de appstore van Apple voor mensen met een Apple toestel.

Sleep Sound Recorder

Dankzij deze app komt je er snel achter of je snurkt.

Reactie plaatsen