Co-sleeping voor baby's | wat is dit precies?
21 maart 2021 
14 min. leestijd

Co-sleeping voor baby's | wat is dit precies?

Co-sleeping voor baby's wat is dit precies? Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk veel vragen over hoe je het nu allemaal precies gaat doen als de baby er is. Je hebt vast en zeker wel eens afgevraagd waar jouw baby moet gaan slapen? Is dat op zijn eigen kamertje of is dat bij jou op de kamer? Heb jij in je omgeving wel eens een keer iets gehoord over co-sleeping voor baby's? 

Co-sleeping heeft veel voordelen maar ook een aantal nadelen, welke nog aan bod komen in deze blog. Aan het eind van deze blog kan je wellicht bepalen of co-sleeping iets is voor jou en je baby. In ieder geval is er geen goed of fout met betrekking tot co-sleeping. Het gaat erom dat jij je goed voelt bij jouw keuze.

In dit artikel gaan we je alle ins en outs over Co-sleeping voor baby's vertellen. 

Wil je meer weten? Lees snel verder!

Kijk hieronder de video van deze blog! 

 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Met co-sleeping wordt het samen slapen met je baby bedoelt. Co-sleeping kan op verschillende manieren. Het samen slapen draagt bij aan de hechting en geeft je kindje een geborgen gevoel

Je baby vindt het fijn om dicht bij je te zijn en co-sleeping kan daar bij helpen. Je kindje kan hierdoor makkelijker en sneller in slaap vallen. Jouw baby leren doorslapen is ook een bijkomend voordeel van co-sleeping. Maar ook voor jou als ouder kan co-sleeping een uitkomst zijn, zeker als je baby veel huilt of als je heel erg uitgeput bent. 

Samen slapen met je kindje lijkt een goede keus maar is dit ook zo?

Welke vormen van co-sleeping zijn er?

Er zijn 3 verschillende vormen van co-sleeping voor baby's. Hieronder leggen we ze alle 3 uit:

 1. Je baby bij je in het grote bed: Bij deze vorm ligt je baby zo dicht mogelijk bij je. Hierbij is het wel van cruciaal belang om ten alle tijden de veiligheid in acht te nemen. Dit omdat je niet wilt dat je per ongeluk op je baby rolt of dat je baby onder de dekens beland. Dit kan leiden tot ''wiegendood''. 
 2. Je baby in een co-sleeper naast je bed: Bij deze vorm ligt je baby in een ''co-sleeper bedje''. Dat wil zeggen een bedje die je naast je eigen bed kunt zetten, waarvan 1 zijkant naar beneden geklapt kan worden. Het bedje sluit dan naadloos aan, op het matras van je eigen bed. Zo zorg je ervoor dat je baby er niet tussen kan vallen.
 3. Je baby bij jou in de kamer in een wiegje of ledikant: Dit wordt ook wel ''rooming in'' genoemd. Bij deze vorm ligt jouw baby bij je op de kamer. Meestal eerst in een wiegje en daarna in een ledikant. 

Heb je nu ook intresse in een co-sleeper voor jouw baby? Check dan hieronder een aantal co-sleeper bedden:

 

 • ✅ co-sleeping bevorderd de hechting;
 • ✅ geeft een geborgen gevoel aan je baby;
 • ✅ kan door co-sleeping sneller en makkelijker in slaap vallen;
 • ✅ je hoeft je bed niet uit voor het geven van borstvoeding;
 • ✅ je kunt je kindje sneller en makkelijker gerust stellen, waardoor er kans is dat je baby minder zal gaan huilen;
 • ✅ co-sleeping helpt de band te versterken tussen jou en je baby;
 • ✅ met het samen slapen help je de ademhaling en de hartslag van je baby te reguleren.

Co-sleeping voor baby's | de 7 nadelen

 • ❌ je hoort alle geluidjes van je baby, hierdoor slaap je lichter;
 • ❌ co-sleeping kan gevaarlijk zijn als je niet goed let op de veiligheid;
 • ❌ co-sleeping is niet verstandig als je ziek of oververmoeid bent;
 • ❌ bij alcohol, drugs en bepaalde medicatie die je slaap kan veranderen, wordt co-sleeping sowieso afgeraden;
 • ❌ als je baby overdag alleen moet slapen kan hij/zij hier moeite mee hebben;
 • ❌ de stap om je baby naar z'n eigen kamer/bedje te doen kan een behoorlijke drempel worden voor jou als ouder;
 • ❌ de intimiteit zal voor velen lastiger zijn naast je baby.


Zoals hierboven omschreven kun je co-sleeping op meerdere manieren doen. Zo heeft iedere manier van co-sleeping zijn eigen punten betreft de veiligheid. 

 1. Co-sleeping in je eigen bed: Zorg ervoor dat je baby niet onder het dekbed ligt of op een kussens slaapt, dit in verband met stikkingsgevaar. Het bed wordt al warmer door de lichaamstemperatuur van jezelf, waardoor je baby het heel snel warm zal krijgen en dus oververhit kan raken. Je kindje kan zelf de lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en het is daarom van belang dat je zorgt voor goede ventilatie. Zorg ervoor dat je baby op z'n rug slaapt en niet op z'n buik in verband met verhoogde kans op wiegendood. Leg je baby hoog tussen jullie in zodat je baby niet uit bed kan vallen en met z'n hoofdje onder de dekens terecht kan komen. Een mooi bijkomend voordeel is dat de kans op deze manier erg klein is dat je over je baby heen rolt. En als laatste zorg voor een stevig matras.
 2. Co-sleeper naast je eigen bed: Het is van belang dat je bij de co-sleeper de zijkant weer dichtklapt als jij en je baby gaan slapen. De reden hiervan is dat je baby anders tussen het bed kan komen. Zorg ervoor dat de co-sleeper op de zelfde hoogte staat als het matras van je bed en dat de co-sleeper goed aan je bed/matras kan worden vast gemaakt. Op deze manier voorkom je dat de co-sleeper wegschuift. Daarnaast wordt er aangeraden om geen hoofdbeschermers, kussentjes etc. aan de zijkanten van je co-sleeper te leggen. Deze kunnen namelijk ook zorgen voor stikkingsgevaar.
 3. Rooming in: Het is belangrijk dat je zorgt voor een juiste kamertemperatuur, dat je het bedje goed strak opmaakt en je baby laag in het bedje legt. De reden hiervan is dat je kindje dan niet verder naar beneden zakt en dus niet met zijn hoofdje onder de dekens kan komen.

Heb je nu ook intresse in  de co-sleeper voor jouw baby? Check dan hieronder een aantal co-sleeper bedden!

 

Als je bovenstaande punten in acht neemt dan kan je veilig samen slapen met je baby. En kan co-sleeping een hele fijne ervaring worden.

Check ook even veiligheid.nl. Onder punt 6 Wat zijn de risico’s als we onze baby bij ons in bed laten slapen?

In dit artikel hebben we de voor- en nadelen verteld over co-sleeping en wat co-sleeping verder inhoud. 

Ben jij benieuwd naar nog meer tips en tricks omtrent het slaapgedrag van jouw baby? Dan is de Numsy+ cursus & community ideaal voor jou!  In deze cursus wordt je onder andere geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in en doorslapen.

De Numsy plus: hét warme bad voor ouders om al hun uitdagingen, verhalen en successen met elkaar te delen. Het is een alles-in 1 platform met wel meer dan 75 trainingen (+ meegroei garantie nieuwe video's) waar je altijd en overal toegang tot hebt!

numsyplus

Wat kun je nog meer verwachten van de Numsy+?


 • ✅ maandelijkse Numsy+ Live sessie;
 • ✅ wekelijkse Numsy+ talk (met live Q&A’s voor al je vragen);
 • ✅ maandelijkse case studies;
 • ✅ kennisquizzen & challenges;
 • ✅ toegang tot de besloten community met slaapcoaches;
 • ✅ unblock extra bonussen als Numsy+ member;
 • ✅ persoonlijk hulp met obstakels;
 • ✅ kom in contact met anderen en leer van elkaar.

Tevens heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de community & e-learning mobile APP. Hiermee kun je trainingen & events volgen, posts maken, liken en sharen! Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar De Numsy+ te gaan. Nu met 14 dagen gratis proefperiode!

numsy-kortingscode

Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:


numsy-kortingscode-the-sleep-dojo

Zie hier dat de kortingscode is toegepast:

numsy-kortingscode-verzilveren-the-sleep-dojo


numsy-plus

Leer jouw baby beter slapen met De Numsy+ cursus & community

Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd. 

 ⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen