voorkeurshouding-bij-je-baby
Baby en Kind
Bas en Jenneke
Baby en Kind
04/11/2021
7 min
0

Voorkeurshouding bij je baby | wat kan je daar aan doen?

04/11/2021
7 min
0

Voorkeurshouding bij je baby, wat kan je daar aan doen? Als je merkt dat je baby met het hoofdje steeds naar dezelfde kant ligt heeft je baby een voorkeurshouding ontwikkeld. Een voorkeurshouding bij je baby is niet gevaarlijk, maar het kan wel leiden tot een afgeplat hoofdje. Het is verstandig om hier op tijd bij te zijn, zodat je verdere afplatting van de schedel kunt voorkomen.

Als je denkt dat jouw baby ook een voorkeurshouding zou kunnen hebben, dan zijn er een aantal tips en tricks die kunnen helpen. 

Benieuwd wat je aan een voorkeurshouding kunt doen? Je leest het verderop in dit artikel!

Kijk hier de video van deze blog! 

 

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is een voorkeurshouding bij je baby?

Een baby heeft een voorkeurshouding als je kindje meer dan 75% van de tijd met het hoofdje naar één kant gedraaid ligt. Doordat je baby te lang in dezelfde houding ligt, ontstaat er een scheef of afgeplat hoofdje. Dit komt omdat de schedel van je kindje nog week is en deze hierdoor nog makkelijk(er) kan vervormen.

Je kindje kan een voorkeur hebben voor de zijkant of de achterkant van het hoofdje. Vroeger kwam een afgeplat hoofdje veel minder voor omdat baby's toen vaker op de buik werden gelegd, wat weer meer leidde tot wiegendood. Tegenwoordig wordt je als ouder geadviseerd om je baby op de rug te laten slapen, om de kans op wiegendood te verkleinen. Dit betekend ook dat er nu meer kindjes een voorkeurshouding ontwikkelen. 


voorkeurshouding-bij-je-baby

Wat is de oorzaak van een voorkeurshouding?

Het is niet precies bekend waardoor een voorkeurshouding ontstaat. Het kan zo zijn dat de voorkeurshouding al in de baarmoeder wordt ontwikkeld, of dat de ouder(s) hun kindje altijd op dezelfde manier draagt en voedt.

Daarnaast is het zo dat een eerst geboren kindje en jongetjes een verhoogd risico kunnen hebben op het ontwikkelen van een voorkeurshouding. Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken waardoor er een voorkeurshouding kan ontstaan:

  • als een kindje in stuitligging wordt geboren;
  • als je baby te vroeg geboren wordt, voor 37 weken;
  • wanneer je kindje een kromming in de wervelkolom heeft ook wel scoliose genoemd;
  • een verdikking in de nekspier heeft, waardoor het hoofdje van je baby naar één kant wordt gedrukt. Dit wordt torticollis genoemd;
  • een afwijking in de rug heeft;
  • als je kindje tijdens de bevalling een breuk heeft opgelopen in het sleutelbeen;
  • je baby heeft een aandoening waarbij één van de schedelnaden te vroeg is gesloten. Dit wordt craniosynostose genoemd;
  • wanneer je kindje een afwijking heeft in de zenuwen, zintuigen of een neurologische afwijking.

Voorkeurshouding bij je baby wat kan je daaraan doen?

Mocht je na een paar maanden het vermoeden hebben dat je baby een zichtbare afplatting van het hoofdje heeft dan kan je doorverwezen worden naar een kinderfysiotherapeut. Dit gebeurt meestal vanuit het consultatiebureau. Je kunt ook op eigen initiatief naar de kinderfysiotherapeut gaan.

De kinderfysiotherapeut bekijkt welke oorzaken er zijn die de afplatting van het hoofdje veroorzaakt hebben. Dit kan de fysiotherapeut meten doormiddel van de PCM (plagiocephalometrie) meting

Er wordt dan een bandje om het hoofdje van je kindje gedaan, waarbij loodrecht de positie van de neus en oren worden gemarkeerd. Het bandje wordt van het hoofdje afgehaald en zo heeft de fysiotherapeut een ''mal'' van de schedel. 

Een PCM meting doet geen pijn bij je baby en geeft inzicht of de vorm van de schedel is verandert of niet. Door deze PCM meting kan er worden vastgesteld of er nog een verdere behandeling nodig is. Bij een volgende meting kan er gekeken worden of er sprake is van voorruit- of achteruitgang. 

De kinderfysiotherapeut zal tijdens de behandeling de nodige tips en adviezen geven om de motorische ontwikkeling van je kindje te stimuleren. Vaak zijn deze adviezen al voldoende om verdere afplatting van het hoofdje te voorkomen. De fysiotherapeut kan ook samen werken met een kinderosteopaat.

De kinderosteopaat werkt alleen met de handen, zoekt naar blokkades en laat weefsel en spieren ontspannen. De osteopaat zal het lichaam van je kindje onderzoeken op bewegingsbeperking en deze behandelen zodat de schedelbotten en wervelkolom weer vrij kunnen bewegen.


baby-slaapt-op-arm


Wat is helmredressietherapie? 

Bij deze therapie draagt je baby voor 13 uur per dag een helm. De helm moet ervoor zorgen dat de schedel weer in de juiste vorm groeit. Dit gebeurt door zachte druk te geven op de schedeldelen die te snel gegroeid zijn en zal ruimte geven aan de delen die achter gebleven zijn. 

Je baby zal de helm ongeveer 4 tot 6 maanden moeten dragen. Vanaf 5 tot ongeveer 8 maanden kan de helm worden aangemeten.

De meningen zijn wel verdeeld over helmredressietherapie. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) adviseert deze therapie niet. Zij vinden dat het nog niet bewezen is dat het echt helpt. 

Voorkeurshouding bij je baby | 10 tips om voorkeurshouding helpen te voorkomen!

Het is belangrijk om vanaf de geboorte goed op de houding van je kindje te letten., omdat in de eerste maanden het meeste risico is op een afgeplat hoofdje. Met onderstaande tips kun je een voorkeurshouding in de meeste gevallen voorkomen of afleren.

  •  wissel het hoofdje van je baby regelmatig naar links en naar rechts als je kindje slaapt. Het advies is om dit bij ieder slaapje te doen;
  • als je met je baby op de grond ligt, zorg er dan voor dat je je kindje naar beide kanten laat kijken. Dit kan je doen door zelf aan beide kanten van je baby te gaan liggen;
  • leg je baby minimaal 3 keer per dag op de buik. Je kunt hier in de eerste weken al mee starten. Je bouwt dit op met 1 tot 5 minuten per keer en breidt dit uit naar 3 tot 5 keer per dag tot zo'n 20 tot 30 minuten per keer. Je kindje is actiever in buikligging wat goed is voor de motorische ontwikkeling;
  • als je baby in de box of op een kleedje ligt kun je zorgen dat je kindje licht- en geluid prikkels krijgt aan zowel de linker als rechter kant. Je baby zal dan automatisch het hoofdje allebei de kanten op draaien;
  • als je je baby draagt probeer dan je kindje afwisselend op je arm of schouder te dragen;
  • je kunt ook je baby op je onderarm dragen, zodat je kindje geen druk krijgt het achterhoofdje;
  • zorg tijdens het voeden dat je afwisselt met je rechter en linker arm. Om nog meer af te wisselen met voeden kan je ook je baby op je bovenbeen leggen;
  • als je je kindje verschoont zorg er dan voor dat je aan de ''niet voorkeurskant'' staat;
  • met het optillen van je baby draai je jouw kindje naar de voorkeurspositie, zodat jouw baby de niet voorkeurs kant moet gebruiken om het hoofdje recht te houden;
  •  blijft jouw baby het hoofdje steeds draaien naar de voorkeurs kant? Dan kun je ervoor kiezen om het bedje andersom op te maken en stimuleer je de houding van je kindje zonder dat je het hoofdje hoeft te draaien.


  • moeder-kijkt-naar-baby

Begin vandaag al met het toepassen van de tips!

In dit artikel heb je gelezen over wat een voorkeurshouding precies is. Daarbij hebben we ook 10 handige tips gegeven over hoe je een voorkeurshouding kunt voorkomen of afleren.

Heb jij nu nog meer vragen omtrent alles wat met slapen van jouw kindje te maken heeft? 

Wil je hiermee aan de slag? Dan is de Numsy+ cursus & community ideaal voor jou!  In deze cursus wordt je onder andere geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in en doorslapen. 

De Numsy plus: hét warme bad voor ouders om al hun uitdagingen, verhalen en successen met elkaar te delen. Het is een alles-in 1 platform met wel meer dan 75 trainingen (+ meegroei garantie en nieuwe video's) waar je altijd en overal toegang tot hebt!


numsyplus


Wat kun je nog meer verwachten van de Numsy+?


✅ maandelijkse Numsy+ Live sessie;

✅ wekelijkse Numsy+ talk (met live Q&A’s voor al je vragen);

✅ maandelijkse case studies;

✅ kennisquizzen & challenges;

✅ toegang tot de besloten community met slaapcoaches;

✅ unblock extra bonussen als Numsy+ member;

✅ persoonlijk hulp met obstakels;

✅ kom in contact met anderen en leer van elkaar.

Tevens heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de community & e-learning mobile APP. Hiermee kun je trainingen & events volgen, posts maken, liken en sharen!

Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar De Numsy+ te gaan. Nu met 14 dagen gratis proefperiode! 


numsy-kortingscode

kortingscode in kunt vullen:

numsy-kortingscode-the-sleep-dojo


Zie hier dat de kortingscode is toegepast:

numsy-kortingscode-verzilveren-the-sleep-dojo




numsy-plus


Leer jouw baby beter slapen met De Numsy+ cursus & community


  Ga DIRECT naar de GEHEIME KORTINGSPAGINA



FAQ list | Voorkeurshouding bij je baby

Is een voorkeurshouding gevaarlijk?

Nee, een voorkeurshouding is niet gevaarlijk. Wel kan in een enkel geval een flink afgeplat hoofdje zorgen voor een achterstand in de motorische ontwikkeling. Meestal is het een cosmetisch probleem. Een afgeplat hoofdje heeft geen invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

Hoe lang moet je letten op de voorkeurshouding?

Vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden komt een afgeplat hoofdje het meest voor. In die periode is het goed extra te letten op je kindje en een eventuele voorkeurshouding zodat je er op tijd bij bent als dit gecorrigeerd moet worden.



heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.

arrow-down




Reacties
Categorieën