slapende-baby-in-wieg

Wat is een bedtijd ritueel?

Met een bedtijdritueel wordt bedoelt dat je bij iedere keer dat je kindje naar bed gaat een vast ritueel hebt die je uitvoert. Een bedtijd ritueel is een gezamenlijke activiteit die je samen met je baby doorloopt voor rust erkenning en ontspanning. Het is een manier om je kindje een gevoel van veiligheid en structuur te geven, wat essentiël is voor hun geestlijke en fysieke gezondheid. Bedtijd rituelen zijn ook geweldig voor de band die je met je baby hebt, tevens helpt het je baby om in slaap te vallen. 

Het is handig om het bedtijd ritueel voor de slaapjes overdag kort te houden en deze ’s avonds uit te breiden. Waar het om gaat is dat je elke dag dezelfde handelingen uitvoert. Zodat je baby weet wat er komen gaat (voorspelbaarheid). Door dit consequent te doen zal dit jouw kindje helpen met doorslapen.

Je kan het bedtijd ritueel bijvoorbeeld beginnen met het wassen van de handen en het gezicht, verschonen van de luier en het aantrekken van de pyjama en de slaapzak. Hierna leg je je baby lekker in zijn of haar bedje. praat tegen je kindje en neem de dag door, je kunt een boekje lezen of een liedje zingen.

Je kan hiervoor steeds hetzelfde boek of bedtijd liedje kiezen zodat jouw kindje dit herkent. Het boek of het liedje/melodie helpt jouw baby om in slaap te vallen en zich veilig te voelen. Na het bedtijd liedje, geef je je baby een knuffel en een kus.

Dit is een geweldige manier om de band tussen jou en je kindje te versterken en tegelijkertijd je baby te helpen om in slaap te vallen. Zo geven we een gevoel van rust, veiligheid en structuur.


Reactie plaatsen