Mag jouw baby op zijn buik slapen | Hoe je jouw baby op een veilige manier laat slapen!
07 april 2021 
10 min. leestijd

Mag jouw baby op zijn buik slapen | Hoe je jouw baby op een veilige manier laat slapen!

Mag jouw baby op zijn buik slapen? Je hoort vaak genoeg om je heen dat je een baby beter niet op de buik kunt laten slapen. Maar mag jouw baby op de buik slapen? Want dit zou de kans op wiegendood verhogen? Wat nu als jouw kindje het fijner vind om op zijn/haar buik te slapen, hoe ga je dit dan aanpakken? 

Het is algemeen bekend dat je je baby het beste op de rug kan laten slapen. Dit omdat er veel risico's zijn als je je kindje op de buik laat slapen.

In dit artikel geven we je de ins en outs over buikslapen. Of het nu wel of niet aan te raden is voor jouw baby en waarom?

Wil je hier nu meer over weten?  Lees dan snel verder!

Kijk hier de video over deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Vroeger ''vanaf de zeventiger jaren'' werd buikligging aanbevolen als ideale slaaphouding. Dit omdat er hier toen nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek voor was verricht. Maar het bleek dat er toen veel baby's overleden zijn aan wiegendood. 

In het jaar 1987 is er toen een verband gelegd tussen buikslapen en wiegendood en vanaf dat moment werd rugligging het advies. En hierdoor daalde de aantallen van wiegendood snel.

Bij buikligging is de kans op wiegendood bijna 3 keer zo groot dan bij rugligging. Dit risico is vooral heel erg groot bij baby's die voor het eerst op hun buik slapen. Dit worden ook wel de ''onervaren buikslapers'' genoemd. 

Tot 2007 is er ook nog geadviseerd om baby's in de eerste paar weken op hun zij te laten slapen. Maar ook in zijligging is de kans op wiegendood zeer aanwezig. Je baby kan namelijk als nog op de buik rollen. Wat wel geadviseerd wordt is dat je baby oefent om op de buik te liggen. Dit zodat je kindje sterker wordt in zijn nekje, rug en armen.

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat de oorzaken van wiegendood zijn. Ze denken dat het een combinatie is van verschillende factoren.

Er zijn een aantal risico's verbonden aan buikslapen. Namelijk:

 • dat je baby met het gezichtje in het matras ligt waardoor je kindje niet goed meer kan ademen. En hierdoor wordt het gevaar op stikken groter;
 • In buikligging komt ook rebreathing voor. Dit wil zeggen dat jouw baby te weinig zuurstof binnen krijgt, omdat je kindje steeds zijn/haar eigen adem weer inademt;
 • Als je kindje op de buik ligt heeft jouw baby een grotere kans om zich af te zetten. Op deze manier kan je baby zich verplaatsen naar het hoofdeinde en als je kindje al wat ouder is ook naar het voeteneinde en kan daar onder de dekens komen;
 • Je baby kan ook last krijgen van warmte stuwing dit omdat je kindje zijn/haar temperatuur niet goed kan regelen. Als je baby het te warm krijgt kan het de warmte niet goed kwijt en kan je kindje flink oververhit raken;
 • In buikligging kan je kindje de bloeddruk minder goed regelen;
 • Als je kindje in buikligging slaapt is de zuurstoftoevoer naar de hersenen verlaagd.

Baby's kunnen al vanaf 3 maanden omrollen maar de meeste baby's zullen om en na bij de 5 maanden zelf omdraaien. Om je kindje veilig te laten slapen is het verstandig om een slaapzak te gebruiken en in te stoppen met een laken strak over de heupen en benen. 

Zodra jouw baby rond de 6 maanden is dan zal je kindje écht sterk genoeg zijn om van rug naar buik te draaien en andersom. Vanaf dat moment kan je jouw kindje veilig op de buik laten slapen.

Let op als jouw baby ingebakerd slaapt dan mag je jouw baby nooit op de buik laten slapen. Dit betekend dat als jouw kindje kan omdraaien je sowieso moet stoppen met inbakeren.

Wil je meer weten over inbakeren? Check dan onze blog: Tot wanneer mag je jouw baby inbakeren?

Baby's die op hun rug liggen kunnen een voorkeurshouding ontwikkelen, dat wil zeggen dat je kindje op één kant van het hoofdje ligt. Door de voorkeurshouding kan je baby een afgeplat hoofdje krijgen. Dit kun je voorkomen door geregeld het hoofdje van je kindje naar links of naar rechts te draaien en dit per slaapje af te wisselen. 

Dezelfde truc kan je uitvoeren bij het voeden van jouw kindje. De ene keer voed je jouw kindje op je rechter arm en de andere keer op je linker arm. Dit geldt voor zowel borst- als flesvoeding.

Tijdens de wakkere momenten is het ook goed voor je baby om even op de buik te liggen om tummy time te oefenen. Dit kun je langzaam gaan opbouwen door steeds de momenten dat je kindje op de buik ligt te gaan uitbreiden. 

Je kunt je kindje ook dragen in een draagdoek dat geeft je kindje een veilig en geborgen gevoel.


baby-tummy-time

Buikligging is één van de grootse oorzaken van wiegendood. Maar gelukkig kan je als ouder een aantal dingen doen om de kans op wiegendood zo klein mogelijk te maken. Namelijk:


 • ✅ zorg ervoor dat je baby op zijn/haar rug slaapt;
 • ✅ het is van belang dat je kindje een veilige slaapomgeving heeft. Dat wil zeggen geen knuffels, kussens of andere spullen in bed. Om stikkingsgevaar te voorkomen;
 • ✅ kijk goed of je baby het niet te warm heeft. In de lente/zomer is een lakentje vaak voldoende en in de winter gebruik je een dekentje. Er wordt geadviseerd om onder de 2 jaar je kindje niet onder een dekbed te leggen;
 • ✅ zorg er altijd voor dat het bedje van je kindje kort is opgemaakt zodat je baby niet onder de dekens kan komen;
 • ✅mocht het lukken dan is het verstandig om je baby het eerste half jaar bij je op de kamer te laten slapen. Ook wel ''rooming in'' genoemd;
 • ✅ niet roken in de kamer en of baby kamer;

Als je merkt dat je kindje liever op zijn/haar buikje slaapt is het fijn om te weten dat er een extra bescherming bestaat namelijk: de AeroSleep!

De AeroSleep bestaat uit meerdere producten waaronder een matras en hoeslakens. De AeroSleep zorgt ervoor dat je kindje altijd vrij kan ademen. Wat heel erg fijn is als je kindje op de buik slaapt en dus met zijn/haar gezichtje op het matras ligt. 

Doordat de AeroSleep een 3D-honinggraat structuur heeft ligt je kindje eigenlijk altijd op een laagje lucht. Tevens zorgt dat luchtlaagje ervoor dat de temperatuur van je baby het zelfde blijft. Je kindje ligt daardoor droog en omdat de AeroSleep ook nog een waterdichte laag heeft houdt deze bacteriën en allergenen tegen.

Ben jij nu ook benieuwd naar de Aerosleep? Check hieronder de matrasbeschermer en 2 in 1 pack: matras + 3D matrasbeschermer. 

Hieronder nog een aantal kenmerken van de AeroSleep

 • ✅ het AeroSleep Matras Essential;
 • ✅ dit is een matras met goede rug ondersteuning;
 • ✅ de kern is duurzaam en van hoogwaardige kwaliteit;
 • ✅ de matrashoes is zacht en afneembaar;
 • ✅ dankzij de 3D technologie kan je kindje altijd veilig ademen;
 • ✅ het is warmte regulerend dankzij 3D technologie;
 • ✅ het is vocht absorberend dankzij 3D technologie;
 • ✅ de hoes is machine wasbaar op 60°C;
 • ✅ anti-allergisch en anti-bacteriëel;
 • ✅ de AeroSleep is uitgebreid wetenschappelijk getest.

Zie hieronder het hoeslaken, debomrander en het ECOlution pack 2-in-1: matras + 3D matrasbeschermer van Aerosleep!

 

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd. 

 ⬇️

Over de schrijver
Op onze website is veel informatie te vinden die gerelateerd is aan het oplossen van slaapproblemen. We geven allerlei nuttige en bruikbare tips en adviezen en hopen je met onze blogs en product reviews goed op weg te helpen naar een beter slaappatroon en een gelukkiger leven! Als trotse ouders van twee jonge kinderen weten we heel goed welke impact slaapgebrek kan hebben op jou als persoon en op jouw dagelijks functioneren. We hebben besloten om ons niet bij ons slaapgebrek neer te leggen, maar om actief op zoek te gaan naar een effectieve methode die bij onze situatie paste en die zou leiden tot een verbetering van onze nachtrust. En die methode hebben we gelukkig gevonden! Blijf niet rond lopen met het gevoel dat goed slapen niet voor jou is weggelegd. We geloven er namelijk echt in dat er voor iedereen een passende oplossing te vinden is. Veel lees plezier!
Reactie plaatsen