Ongelofelijk! Aantal Uren Slaap Is Minder Belangrijk!
Ongelofelijk! Aantal Uren Slaap Is Minder Belangrijk! Je herkent het vast wel. Je komt ’s morgens met veel moeite uit bed, raar, want je bent toch op tijd gaan slapen?! Toch voelt het voor je alsof je niet genoeg geslapen hebt. Vreemd want je hebt altijd geleerd dat je 8 uur slaap nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Maar dit doet niets voor je nachtrust, het heeft juist een averechtse werking.
Iedereen is anders, het kan zelfs zo zijn dat je al aan 5 of 6 uur slaap genoeg hebt, of misschien ben je iemand die ruim 9 uur slaap nodig heeft om uitgerust wakker te worden.
Er spelen zich echter veel meer dingen af waar je rekening mee moet houden dan enkel de uren slaap. Wat is er dan belangrijker dan het aantal uren slaap?
Ben je benieuwd wat nu echt belangrijker kan zijn dan het aantal uren slaap? Je leest het verderop in dit artikel!
Hoeveel uren slaap heb je nodig?
Gemiddeld gezien klopt het dat je ongeveer als volwassenen 7 a 8 uur slaap nodig hebt per nacht om goed te kunnen functioneren. Maar dat is per persoon heel erg verschillend. Waar de één genoeg heeft aan 6 uur slaap, heeft de ander minstens 9 uur slaap nodig om uitgerust op te staan. Hoe weet je nu wat jouw persoonlijke behoefte aan slaap is? Je kunt een slaapdagboek bij houden om hier achter te komen. Daarin noteer je op welke tijden je naar bed gaat, hoe laat je opstaat en of je met een uitgerust gevoel opstond etc.
De slaapcyclus
Tijdens je nachtrust slaap je door verschillende fasen. Al deze fasen samen vormen een slaapcyclus. Dit rondje slaap herhaal je enkele keren gedurende de nacht. Hoeveel keer hangt dan weer af van hoeveel uren je slaapt.
Hier een overzicht van de verschillende slaapfasen:
Inslaapfase (Sluimerfase)
Dit wordt ook wel de overgangsfase genoemd, omdat je overgaat van waken naar slapen. In deze fase worden je oogbewegingen trager. Je hebt moeite om je ogen open te houden. In deze fase neemt ook de hersenactiviteit langzaam af.
Deze slaapfase duurt meestal een paar minuutjes.
Lichte slaapfase
In deze fase begint de slaap, alhoewel deze nog heel licht is. Je lichaam reageert al minder snel op externe prikkels zoals geluiden, maar je kan wel nog gemakkelijk gewekt worden. Deze fase duurt meestal iets minder dan een uur.
Overgangsfase naar diepe slaap
Hier wordt je ademhaling meer regelmatig, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. Deze fase duurt slechts 5 minuten.
Diepe slaapfase
Wanneer je in deze fase bevindt kan je moeilijk gewekt worden. Als je deze fase bekijkt op een hersenmonitor die de hersenactiviteit volgt dan zie je hersengolven die in delta stand verkeren, oftewel in de trage stand. In diepe slaap komt ook je lichaam tot rust en herstelt het zich.
Wie gewekt wordt tijdens deze fase voelt zich vaak verward en gedesoriënteerd. Je zult dus een tijdje nodig hebben om weer te weten waar je bent.
Droom slaapfase (Rem Slaap)
De droomslaap wordt ook wel de Rem slaap genoemd.
Rem staat voor Rapid Eye Movement omdat gedurende deze fase je ogen voortdurend heen en weer bewegen. In deze fase zijn je hartritme en je ademhaling onregelmatig. Je spieren daarentegen zijn volledig ontspannen.
Tijdens deze fase verwerk je de dag en worden gebeurtenissen en indrukken opgeslagen in je lange termijngeheugen. Hier vindt ook het emotioneel herstel plaats. De hersenactiviteit neemt toe omdat je nu ook aan het dromen zijn. Wanneer je tijdens deze fase wordt gewekt voel je je meestal moe.
Men noemt de REM-slaap ook wel eens paradoxale slaap omdat je lichaam volledig in rust is en je hersenen op volle toeren draaien. Deze fase duurt meestal zo’n 20 minuten, hierna word je meestal even wakker maar hier merk je hoogstwaarschijnlijk niks van, het is te kort om je te herinneren.
Vervolgens begin je weer aan een nieuwe slaapcyclus die begint met de eerste fase, de inslaapfase.
Wil jij nu ook dieper slapen? Download dan GRATIS dit e-book
Dus wanneer word ik dan het beste wakker?
Een belangrijk punt om te onthouden is dat het normaal is om 's nachts wakker te worden. Vaak herinner je dit niet en ga je een nieuwe slaapfase in. Wordt je in de diepe slaapfase wakker dan wordt je suf, gedesoriënteerd en moe wakker.
Wanneer je geen wekker zou zetten, word je de volgende dag meestal wakker tijdens een lichte slaapfase. Dit is heel natuurlijk.
Maar hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik op tijd wakker word? Een wekker zetten op je smartphone is geen goed idee om mee wakker te worden. Een wake up light daarin tegen is een erg fijn hulpmiddel om op een natuurlijke en rustgevende manier wakker te worden.
Wake up light
Het voordeel van een wake up light ook lichtwekker genoemd is dat deze je wekt op een heel natuurlijke manier. Een lichtwekker kan zowel de zonsopgang als de zonsondergang simuleren. Ongeveer een half uurtje voor de tijd die je hebt ingesteld begint de wake up light te veranderen van kleur net als een zonsopgang. Van warm rood naar fel wit licht. Omdat het moeilijk is om wakker te worden tijdens een diepere slaapfase, zal je dankzij het licht automatisch wakker worden wanneer je een cyclus hebt afgerond en weer in een lichtere slaapfase verkeert.
Daarbij staan er vaak rustgevende geluiden op zoals natuurgeluiden. Denk aan de golven in een oceaan, vogelgeluiden of rustgevende piano muziek.
Omdat je wakker wordt tijdens een lichte fase in het begin van een nieuwe cyclus kom je makkelijker je bed uit en kan je beginnen aan een energieke dag!
Wil je meer informatie over lichtwekkers / wake up lights? Check dan ons artikel: Beste wake up light.
|
|
|
|
Conclusie
Het aantal uren slaap dat je nodig hebt is minder belangrijk dan je denkt! Het gaat ook om de kwaliteit van je slaap en op welk punt je in je slaapcyclus wakker wordt.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.