Slecht slapen in de overgang | wat kan je eraan doen?

Slecht slapen in de overgang | Wanneer je precies in de overgang komt kan heel verschillend zijn, maar de meeste vrouwen komen rond hun vijftigste jaar in de overgang. Er bestaat ook zo iets als ''vervroegde overgang''. Dit houdt in dat sommige vrouwen al tussen hun dertigste en veertigste jaar de overgang in gaan. De overgang kent verschillende fasen met daarbij behorende klachten. Eén van deze klachten is dat je vaak slecht(er) gaat slapen.

Slecht slapen en de overgang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je in de overgang komt verandert er van alles in je lichaam. Het gevolg hiervan is dat je vaak slecht gaat slapen. Je kan moeilijker in slaap komen en vaker wakker worden in de nacht. Daardoor ben je overdag moe en uitgeput. 

Juist in deze periode van je leven heb je slaap hard nodig. Wanneer je verhalen over de overgang hoort zijn dat meestal negatieve verhalen en geen prettige ervaringen. Het kan dan ook behoorlijk afschrikken. Gelukkig hoeft niet iedereen de overgang als vervelend te ervaren.

Praten over de overgang kan een onderwerp zijn waar niet iedereen graag over praat. Ook al is de overgang een natuurlijke fase, het kenmerkt ook weer een nieuwe tijd waar je in gaat. Een nieuwe periode waar je misschien nog helemaal niet aan toe bent of je vindt jezelf nog te jong en had het nog niet verwacht. Het feit is dat iedereen deze fase anders ervaart. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn omdat deze fase zo definitief is, anderzijds kan je misschien juist wel blij zijn dat je niet meer ongesteld wordt. Wanneer je niet veel klachten ervaart is dat fijn, maar het kan ook zijn dat je juist veel klachten hebt wat het leven ineens een stuk minder leuk maakt. Het is belangrijk om te weten dat er wat aan te doen is als je veel klachten hebt die je leven dusdanig beheersen. 

Benieuwd wat de overgang doet met jouw nachtrust? Je leest het verderop in dit artikel!

Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie

Wat is de overgang?

Met de overgang wordt bedoeld dat er een einde komt aan de vruchtbare periode. Tijdens de vruchtbare periode produceren de eierstokken namelijk het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.


Tijdens de overgang stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het hormoon oestrogeen.


Als een vrouw 12 maanden lang niet menstrueert kan je vaststellen dat de menopauze heeft plaats gevonden. Meestal treed de laatste menstruatie op rond het 51ste levensjaar. Maar dat is een gemiddelde want tussen de 40 en 60 jaar kan de menstruatie helemaal stoppen. Het kan ook nog zijn dat je voor je 40ste in de menopauze komt maar dit komt maar heel weinig voor en kan te maken hebben met andere factoren zoals chemotherapie, medicatiegebruik of andere hormonale afwijkingen. 

Voor en na de menopauze moeten al die hormonen in het lichaam hun nieuwe balans vinden. Dit kan enkele jaren duren. Gemiddeld gezien tussen de 5 en 10 jaar. Deze periode wordt de overgangsfase genoemd. Het is voor elke vrouw verschillend hoe sterk het lichaam reageert op deze overgangsfase. In die geleidelijke periode kom je in een aantal verschillende fasen terecht namelijk:


  • Pre-menopauze: in deze fase zal je voor het eerst klachten gaan ervaren die horen bij de overgang, dat is de periode vóór de laatste menstruatie. In deze periode zijn de hormoonschommelingen vaak het grootst. 
  • Menopauze: in deze fase zal je de laatste menstruatie meemaken en ben je ook niet meer vruchtbaar. 
  • Postmenopauze: dit is de periode die na de menopauze komt. In deze periode gaat het lichaam op zoek naar een nieuw balans.  




Waarom kom je in de overgang? 

Je komt in de overgang omdat de vruchtbare periode afloopt, dat is een belangrijk onderdeel van het leven. Als je jong bent ga je voor het eerst menstrueren en wordt je vruchtbaar. Aan die vruchtbare periode komt ook een eind en dat heet de overgang. Je sluit dan de vruchtbare periode af en je stopt dan met menstrueren. 

Waar zorgen de hormonen oestrogeen en progesteron voor?

De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Deze twee hormonen zorgen ervoor dat de eitjes zich kunnen nestelen en rijpen. Wanneer dit niet gebeurt zal het baarmoederslijmvlies afgestoten worden en begin je weer te menstrueren. Dit proces herhaalt zich iedere maand voor jaren lang.

  1. Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies van de baarmoederwand dikker wordt zodat er een bevrucht eitje kan nestelen. Oestrogeen houd de vagina soepel en zorgt voor een goede doorbloeding. Daarnaast heeft oestrogeen nog veel meer functies en heeft het een grote invloed op de werking van weefsels en organen. Oestrogeen wordt onder andere aangemaakt in de eierstokken. Het biedt bescherming tegen botontkalkingen en het beschermt de hart en bloedvaten.
  2. Progesteron bereidt het baarmoedervlies voor zodat er een goede innesteling kan plaatsvinden van een bevruchte eicel. Daarnaast is progesteron een kalmerend hormoon die zorgt voor een gevoel van verzadiging, rust, ontspanning en slaperigheid. 



Wat zijn de symptomen?

Aan welke symptomen merk je nu dat je in de overgang komt? Dat kunnen erg verschillende symptomen zijn, maar de meeste vrouwen ervaren vaak als eerste een verandering in hun menstruatiepatroon. De menstruaties kunnen korter of langer worden en heviger of minder hevig dan je gewend bent. Daarnaast zijn deze symptomen vaak kenmerkend:

  • opvliegers waarbij je een rood gezicht krijgt, je het gevoel hebt dat je koortsig bent en waarbij je vaak enorm gaat zweten. Een aanval van opvliegers kan variëren van 1 aanval tot wel 20 aanvallen op een dag;
  • nachtzweten waarbij je 's nachts echt baad in het zweet;
  • moeheid overdag;
  • slapeloosheid;
  • hoofdpijn of migraine;
  • gewichtstoename;
  • hartkloppingen;
  • gewrichtsklachten;
  • dunnere huid;
  • wanneer de slijmvliezen van de vagina droger en dunner worden doordat het oestrogeen afneemt kan het hebben van seks pijnlijk worden;
  • obstipatie;
  • een gevoel van neerslachtigheid;
  • prikkelbaarheid;
  • stemmingswisselingen;
  • gevoel van angst;
  • concentratie problemen en geheugenverlies.



Oorzaken slechter slapen tijdens de overgang

Zoals boven al beschreven kunnen klachten ervoor zorgen dat je een stuk slechter gaat slapen tijdens de overgang wat kan resulteren in slapeloosheid. Er zijn een aantal oorzaken waardoor je slechter gaat slapen tijdens de overgang.

  • Zweten in de nacht en opvliegers. Door de opvliegers krijg je het ineens erg heet en begin je vaak flink te zweten. Daar komt bij dat je soms zo hebt gezweet dat je het bed in de nacht moet verschonen. Hierdoor wordt je regelmatig uit je slaap gehaald.
  • Zorgen of stress werken mee aan een slechter slaappatroon. Je kunt last hebben van angsten en depressie. Tijdens de overgang sluit je een periode af in je leven, waardoor je leven op zijn kop kan komen te staan. Zeker als er klachten bijkomen die veel frustratie en verdriet geven. Doordat de klachten stress kunnen geven gaat het cortisol niveau omhoog. Cortisol wordt ook het stresshormoon genoemd. Wanneer het cortisolniveau te hoog is in de avond zal je slechter gaan slapen.
  • Tijdens de overgang gaan je hormonen vaak flink op en neer. Dat helpt allemaal niet bij aan een goede nachtrust. Je kunt slechter gaan slapen omdat je kwetsbaarder bent door de hormoonhuishouding die in de war wordt geschopt door de overgang. Omdat je na een vruchtbare periode naar een niet vruchtbare periode gaat, heeft je lichaam tijd nodig om het evenwicht weer te herstellen. Het is belangrijk dat je voldoende en diep slaapt om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Door hormoonschommelingen wordt de slaap beïnvloed. Het hormoon oestrogeen en het hormoon progesteron zijn al een hele tijd samen in evenwicht, maar tijdens de overgang nemen ze allebei af. Oestrogenen spelen een rol bij melatonine (het slaaphormoon) en verhogen de hoeveelheid droomslaap. Als het oestrogeen niveau daalt dan daalt ook de productie van het slaaphormoon melatonine. Progesteron zorgt voor slaperigheid en om dieper in slaap te vallen. Omdat tijdens de overgang juist deze hormonen dalen ga je slechter slapen.

Je stress niveau verlagen om beter te kunnen slapen?

Check GRATUS ons e-book: Van Stress naar Rust dé 5 Must Have Hacks voor een betere Nachtrust.




Wil je meer weten wat stress doet met je slaap? Check dan onze blog:



Wat helpt tegen slecht slapen in de overgang? 

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij de overgang. Zeker als je veel klachten ervaart die je leven beheersen. Erover praten met de huisarts of lotgenoten kan helpen om de klachten beter te begrijpen en herkenning te vinden. Blijf vooral niet zitten met vragen, maar vraag om advies en hulp. Wanneer je iets vind wat voor jouw werkt. kom je beter in je vel te zitten. Hierdoor kan je de overgang beter aan. 

Een overgangsconsulente geeft erkende en gespecialiseerde hulp aan vrouwen in de overgang. Dit gebeurd doormiddel van coaching, adviezen geven en kijken naar een nieuwe levensstijl. Vanuit daaruit wordt er een behandelplan opgesteld. Meestal wordt een behandeling van een overgangsconsulente vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

De huisarts of specialist zal je leef adviezen meegeven om de klachten van de overgang te verminderen. Wanneer de klachten erg hevig zijn, is er ook nog een optie om medicijnen te nemen. Dit kan doormiddel van hormoonpreparaten. 

Er wordt dan veelal gekozen om aanvulling van het hormoon oestrogeen te geven aangezien dit hormoon verminderd tijdens de overgang. Dit geeft vaak goede resultaten. Ook kan het hormoon oestrogeen in combinatie met progesteron worden toegediend. Deze behandeling wordt ook wel in medische termen hormoonsuppletie genoemd.

Natuurlijk Supplement

Om je nachtrust op een extra manier te ondersteunen kan je ook een natuurlijk supplement gebruiken. Wij raden het natuurlijke supplement  Menopauze Premium aan van Natuurlijk Presteren. Dit supplement heeft een meervoudige werking en is op basis van plantenextracten en vitaminen. Is rijk aan fyto-oestrogenen, helpt overgangsverschijnselen te verlichten waardoor je een betere nachtrust krijgt, ondersteunt de mentale balans, helpt vermoeidheid te verminderen en is goed voor de botten.

Daarnaast heeft Natuurlijke Presteren een  Overgang Pakket voor optimale ondersteuning. Wat bestaat uit 3 verschillende natuurlijke supplementen. Menopauze Premium, Serobooster en Magnesium & Taurine. Alle supplementen van Natuurlijk Presteren worden ontwikkeld door een biobased chemicus. Zo ben je altijd verzekerd van de beste ingrediënten en een juiste en veilige dosering.


Vanuit SlaapBalans mogen we een EXCLUSIEVE KORTINGSCODE geven! Met deze kortingscode ontvang je wel 15% korting op je aankoop. De code is slaapbalans15 


Slecht slapen in de overgang | deze 12 tips kunnen jou helpen om beter te slapen tijdens de overgang! 

Deze tips kunnen je helpen om beter en fijner te slapen tijdens de overgang. 

  1.  het gebruik van een katoenen dekbed is handig omdat katoen goed ademend is en vocht absorberend;
  2.  het is erg vervelend om steeds het bed te moeten verschonen als je veel last hebt van nachtzweten. Speciale kussenslopen en matrasbeschermers kunnen dan erg handig zijn omdat deze goed beschermen tegen vocht;
  3. door overdag voldoende daglicht te krijgen zal dit de aanmaak van het slaaphormoon melatonine bevorderen. Omdat in de overgang de melatonine productie daalt kan je door voldoende daglicht overdag deze aanmaak wel stimuleren;
  4. zorg ervoor dat je niet met een te volle of te lege maag naar bed gaat. Veel kruiden kunnen ook opvliegers veroorzaken. Door teveel suiker te nemen kort voor het slapen gaan zal je bloedsuikerspiegel stijgen waardoor je slechter in de avond inslaapt. Het nemen van sojaproducten helpt om opvliegers te verminderen;
  5. door meer water te drinken kan je het vocht aanvullen wat je verliest tijdens het vele zweten. En veel water drinken wordt aanbevolen om zo de opvliegers te verminderen. Water heeft namelijk een functie om jouw lichaamstemperatuur op peil te houden. Drink veel water op de dag en beperk de inname van water voor het slapen gaan, omdat je dan de kans hebt dat je in de nacht eruit moet om te plassen;
  6. een verandering van levensstijl kan erg bijdragen om beter te slapen tijdens de overgang. Meer bewegen door bijvoorbeeld: te wandelen of wat intensiever te gaan sporten zal bijdragen aan betere slaapkwaliteit. Belangrijk is om niet te sporten vlak voor het slapen gaan. Je lichaam produceert namelijk adrenaline en dat maakt je juist actief. Hierdoor zal je moeilijker in slaap komen en zal het de nachtrust verstoren;
  7. vermijd alcohol en cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat dit opvliegers versterkt;
  8. houd de slaapomgeving koel en donker. Een temperatuur tussen de 16 en 21 graden is ideaal. Zorg dat je de verwarming uit laat en zet het raam op een kiertje. Zo ventileer je de slaapkamer goed;
  9. houd een vast avondritueel aan, zo wordt het herkenbaar voor je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan. Een vast avondritueel kan bestaan uit bijvoorbeeld: een wandeling maken, licht dimmen in huis, boek lezen en een warm bad of douche nemen in het begin van de avond;
  10. zorg voor luchtige nachtkleding van natuurlijke materialen zoals linnen en bamboe. Deze materialen reguleren je lichaamstemperatuur beter;
  11. vermijd het blauwe licht van de beeldschermen zoals je telefoon en tablet. Of gebruik een Bloque bril als je veel achter de computer zit. Blauw licht zorgt voor een verminderde aanmaak van melatonine. En melatonine is het slaaphormoon wat je slaperig maakt in de avond;
  12. ontspanningsoefeningen zoals: yoga. mediatie en mindfulness kunnen helpen om beter te gaan slapen. Je kunt zo je geest leeg maken en tot rust komen. In deze periode kan je ook veel meer gaan piekeren en malen. Door dit niet mee te nemen naar bed kan je eerst alles van je afschrijven in een notieboekje of je last een piekerkwartiertje in.




Wil je nu meer informatie over slecht slapen? Check dan ons artikel:



Slecht slapen oorzaken en gevolgen!


   

   


Wil jij nu ook een Bloque blaulicht bril? Kik op de knop hieronder om naar de Bloque blauw licht bril te gaan!


Wil je nog meer informatie over de Bloque bril? Check dan onze:






Wil jij leren hoe je de regie kan houden over jouw nachtrust?

Nu je dit artikel hebt gelezen ben je erachter gekomen wat de overgang precies inhoud en wat helpt tegen slecht slapen in de overgang. Wil je meer handvatten om een goede basis te leggen voor je nachtrust en zo de klachten te verminderen van de overgang. En wil je hiermee aan de slag?

Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou. Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?

 

Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!






Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.