Slaapapneu verhelpen | zo doe je dat!
Hoe kan je slaapapneu verhelpen? Veel mensen snurken en dat is ongevaarlijk, hoogstens erg vervelend voor diegene die er naast ligt. Maar als je overdag erg moe bent terwijl je wel de nacht geslapen hebt dan kan het zijn dat je last hebt van slaapapneu. Vaak komt de partner erachter als die ademstops opmerkt.
Doordat je zelf niet door hebt dat je stopt met ademhalen, is de link ook moeilijker te leggen naar slaapapneu. Als je slaapapneu hebt dan heeft dat vaak flinke gevolgen voor je dagelijks functioneren.
In dit artikel gaan we je uitleggen wat slaapapneu is en hoe je slaapapneu kan verhelpen!
Wil je meer weten? Lees dan snel verder!
Kijk hier de video van deze blog!
Dit artikel bevat affiliate links.
Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie
Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je ademhaling stopt als je slaapt. Een ademstop wordt dan een apneu genoemd. Letterlijk betekend apneu geen lucht. Je spreekt van een slaapapneu als je meer dan 5 keer per uur een ademstop hebt die langer dan 10 seconden duurt. Matig slaapapneu wordt gezien als je meer dan 15 keer in het uur een ademstop hebt. Wanneer je meer dan 30 ademstops hebt per uur heb je ernstig slaapapneu en dat wordt gezien als een zeer serieuze aandoening.
Tijdens een slaapapneu komt er geen lucht in je longen waardoor het zuurstofgehalte zakt en het C02 gehalte in je bloed stijgt. Op dat moment zullen je hersenen een seintje krijgen om je wakker te maken om weer adem te halen. Je hersenen hebben hierdoor een overleving mechanisme ingesteld.
Doordat je steeds even wakker wordt om adem te halen zal dit je slaap verstoren. Je zal daarom ook niet goed in de diepe slaap komen die juist nodig is voor je fysieke herstel.
Ben je benieuwd naar slaapstoornissen en hun symptomen? Check dan ons artikel:
Slaapstoornissen welke symptomen horen daarbij?
Welke symptomen horen bij slaapapneu?
Wanneer je slaapapneu hebt snurk je vaak heel hard. Maar er zijn meer symptomen die bij een slaapapneu horen:
- angstig gevoel;
- hoofdpijn;
- geïrriteerd zijn;
- moe;
- weinig energie;
- slecht humeur;
- concentratie en geheugenproblemen;
- vergeetachtigheid;
- hoge bloeddruk;
- hartkloppingen;
- droge mond;
- pijnlijke keel;
- veel plassen in de nacht;
- zweten;
- en spierpijn gaan gepaard met slaapapneu. Vaak merkt diegene die naast je ligt het wel maar zelf heb je het niet in de gaten.
Wil jij nu meer weten over snurken? Check dan onze blog:
Verschillende soorten slaapapneu
Slaapapneu kent verschillende varianten, zie hieronder:
- Obstructieve Slaapapneu syndroom (OSAS) bij deze vorm van slaapapneu is de luchtweg gedeeltelijk of helemaal geblokkeerd. Wanneer je slaapt ontspannen de spieren in je keel. Waardoor de tong en de zachte delen van je gehemelte naar achteren zakken en de luchtweg blokkeren. Hierdoor zal er geen lucht naar de longen toegaan. Door die gedeeltelijke afsluiting ga je snurken. De hersenen sturen dan een alarmsignaal naar je lichaam om weer adem te halen.
- Centraal Slaapapneu syndroom (CSAS) wanneer je hersenen te weinig prikkels doorgeven om te blijven ademen zal de ademhaling tijdelijk verminderen of stoppen. Je hersenen vergeten als het ware een signaal te sturen naar je ademhalingsspieren zodat je gaat ademhalen. Deze vorm komt een stuk minder voor dat OSAS vorm.
- Positioneel Obstructief Slaapapneu (POSA) bij deze vorm gaat het om de slaappositie waarin je ligt. Wanneer je veel op je rug ligt heb je meer last van ademhalingstops.
Ook kun je een combinatie hebben van meerdere vormen slaapapneu. Waarbij obstructieve slaapapneu het meeste voorkomt.
Oorzaken van slaapapneu
Er zijn vaak meerdere oorzaken van slaapapneu namelijk:
- vergrote amandelen;
- verzwakking van de keelspieren;
- een afwijking aan de onder/bovenkaak of kaakgewricht;
- door overgewicht omdat er meer vetweefsel is rondom de keel;
- wanneer de neus is afgesloten door een allergie, verkoudheid of vernauwde neusgaten;
- longafwijkingen;
- roken;
- door teveel gebruik van alcohol;
- slaapmiddelen;
- door te slapen op de rug;
- erfelijke factor.
Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?
De gevolgen van slaapapneu zijn vaak thuis merkbaar, op het werk en in het sociale leven. De gevolgen ontstaan doordat je niet in de diepe slaap komt waardoor je een slaaptekort opbouwt. Wat ook weer consequenties heeft voor je dagelijks functioneren. De gevolgen van slaapapneu zijn:
- kan de rijvaardigheid beïnvloeden waardoor er een groter kans op een ongeluk is;
- hoge bloeddruk;
- hartinfarct;
- beroerte;
- beschadiging van de kleine bloedvaten;
- depressie.
Slaapapneu verhelpen | zo doe je dat!
Slaapapneu is tot op heden nog niet te genezen. Er wordt dan gekeken naar welke behandeling past bij welk slaapapneu probleem. Je kan zelf klachten verminderen door een verandering in je levensstijl. Door te stoppen met alcohol, roken en geen slaapmiddelen/spierverslappers te gebruiken. Ook kan je ervoor zorgen dat je hoofd hoger ligt door bijvoorbeeld een dikker kussen. Hierdoor zal je beter kunnen ademen en heb je minder kans op een blokkade van de luchtweg.
Mogelijke behandelingen van slaapapneu
- Anti-snurkbeugel zoals de MRA (mandibulair repositie-apparaat). Een snurkbeugel wordt meestal aangeraden als je lichte tot matige slaapapneu hebt. De anti-snurk beugel draag je als je slaapt en zorgt ervoor dat de luchtweg niet blokkeert. Deze gaat over de tanden heen en kan je stellen zodat de onderkaak naar voren komt. Je kan nu beter ademen omdat de luchtpijp wordt geopend. Dan zal je geen last meer hebben van ademstops. Ook het snurken kan dan veel minder worden tot helemaal verdwijnen.
- Onderzoek heeft aangetoond dat veel mensen baad hebben bij een anti-snurk beugel. Een anti-snurk beugel is alleen niet voor iedereen geschikt.
- Een overdrukmasker ook wel CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) genoemd. Dit masker wordt vaak gebruikt bij matige tot ernstige slaapapneu. Een CPAP masker draag je tijdens de slaap en draag je ook levenslang. Deze kan op maat worden gemaakt. Het is een masker wat je over de neus en/of mond draagt. Het masker zit vast aan een soort luchtpomp die lucht in de neus blaast en dat zorgt ervoor dat de luchtwegen niet meer blokkeren en open blijven. Mensen die dit masker dragen zien een groot effect op hun slaapapneu en daarmee ook op de klachten die slaapapneu met zich meebrengt. Er bestaan ook nog andere maskers zoals BPAP die met in en uitademen de druk veranderen en op deze manier de ademhaling ondersteunen.
- Positietherapie is een behandeling voor als je veel op je rug slaapt. Wanneer je positietherapie ondergaat draag je een klein apparaatje op de borst of in de nek genaamd de Slaap Positie Trainer. Dit apparaatje registreert wanneer je op je rug draait en geeft dan een trilling af. Hierdoor draai je weer terug in een andere houding. Op deze manier leer je af om op je rug te slapen en wordt slaapapneu op deze manier voorkomen. Wanneer je niet meer op je rug slaapt zal ook het snurken een stuk minder worden. Deze methode kan even wennen zijn omdat je gewend bent om op je rug te slapen, maar deze manier wordt wel als gemakkelijk ervaren.
- Operatie aan de huig en gehemelte kan ook een optie zijn om slaapapneu te verhelpen. Deze operatie zal ervoor zorgen dat er meer ruimte wordt gecreëerd in de mond en keelholte, waardoor je minder zal gaan snurken. Er zal een stukje van de huig worden weggehaald en er zullen littekens worden gemaakt in het gehemelte. Hierdoor wordt je gehemelte stugger en zal minder gaan trillen. Bij deze behandeling wordt wel aangegeven dat het snurken nooit helemaal zal verdwijnen.
- Operatie aan de kaak. Apneu kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de onderkaak of een te kleine onderkaak. Een operatie kan de onderkaak en bovenkaak weer in een goede stand zetten wat slaapapneu zal doen verminderen of soms helemaal laten verdwijnen.
- Tongzenuwstimulator is een nieuwe behandeling die de afgelopen jaren is ontwikkeld voor slaapapneu. Dit apparaat wordt ook wel de pacemaker van de tong genoemd. Onder het sleutelbeen wordt een klein kastje geïmplanteerd en hieruit wordt de tongzenuw gestimuleerd zonder dat het de slaap verstoort. Deze ingreep wordt zeer weinig toegepast omdat het een kostbare ingreep is. Er wordt een onderzoek gedaan naar de bovenste luchtweg om te kijken of je geschikt bent. Als je daarbij alle andere behandelingen ook niet verdraagt en je BMI onder de 30 is dan kan deze behandeling uitkomst bieden. Deze behandeling wordt voor nu in twee ziekenhuizen gedaan. In het Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam en het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Wil jij nu ook een anti-snurkbeugel?
Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:
Zie hier dat de kortingscode is toegepast:
Slaapapneu verhelpen | deze 5 tips helpen om snurken te voorkomen!
Je hebt al gelezen hoe je slaapapneu kan verhelpen.
Met deze 5 tips kan je zelf al wat doen om een betere nachtrust te krijgen.
- zorg voor een vaste avondroutine. Dat wil zeggen op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en op hetzelfde tijdstip opstaan. De regelmaat zorgt voor het goed zetten van de biologische klok;
- het nemen van alcohol in de avond zorgt ervoor dat je spieren verslappen. Neem in ieder geval geen alcohol meer één uur voordat je naar bed gaat;
- het beste is om te stoppen met roken. Roken prikkelt het keel en neusslijmvlies en laat deze ook opzwellen. Het resultaat is dat je meer gaat snurken;
- vermijd het drinken van teveel cafeïne. Door het gebruik van cafeïne zorgt je voor een verhoogd adrenaline niveau en daarbij zorgt cafeïne voor een vermindering van de slaapdruk;
- zorg voor een goede slaapomgeving. Een koele en donkere kamer heeft de voorkeur. Zet niet de verwarming aan en laat je raam op een kiertje staan. Dit zorgt voor goede ventilatie en voldoende zuurstof. Houd je slaapkamer voor slapen en ga er niet televisie kijken of sporten en werken.
Wil jij meer weten over het belang van een goede nachtrust?
In dit artikel hebben we alles uitgelegd over slaapapneu en hoe je slaapapneu kan verhelpen. Wil je nu meer tips en handvatten om een optimaal slaappatroon te creëren en wil je hiermee aan de slag?
Wil jij nu leren hoe jij op een natuurlijke manier weer een goede slaper kunt worden?
Dan is de Start met beter slapen cursus dé oplossing voor jou. Met deze cursus leer je stap voor stap hoe je je slaapkwaliteit kunt verhogen voor een betere nachtrust. Geen eindeloze nachten meer draaien en woelen – wij geven je de tools en inzichten die je nodig hebt om jouw slaaproutine een boost te geven. Wil jij dat ook?
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar het Start met beter slapen cursus te gaan!
Vond je deze review waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.