Slapen met muziek | val je hierdoor sneller in slaap?

Slapen met muziek | val je hierdoor sneller in slaap? Het hebben van een goede nachtrust is erg belangrijk. Heerlijk warm onder je deken kruipen en zo in slaap vallen. Maar helaas is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Het is logisch dat je soms de slaap niet kunt vatten. Wanneer je al uren naar het plafond staart en het gewoonweg niet lukt om in slaap te vallen is dat ontzettend frustrerend want het enige wat je wilt is ''gewoon'' in slaap vallen! Uit onderzoek is gebleken dat muziek een positieve invloed heeft op je slaap. Kan je beter in slaap vallen met muziek?

Het luisteren naar rustgevende muziek kan dus helpen om beter in slaap te vallen. Het werkt namelijk ontspannend en stress verlagend. Ben je nieuwsgierig geworden na welke muziek je dan het beste kan luisteren?

In dit artikel geven we antwoord op de vraag kan je beter in slaap vallen met muziek? En laten we zien welke muziek zich daar het beste voor leent. 

Wil je meer weten? Lees snel verder!


Kijk hier de video van deze blog! 


Dit artikel bevat affiliate links.

Als je iets koopt via een van deze links betaal je niet meer, maar krijgen wij wel een kleine commissie


Slapen met muziek | val je hierdoor sneller in slaap?

Je kan sneller en beter in slaap vallen met muziek. Muziek heeft een ontspannende werking op je lichaam en geest. Wanneer je naar muziek luistert, geven je hersenen een aantal stoffen af zoals dopamine en endorfine welke allebei zorgen voor een gelukkig gevoel. 


Dopamine is een neurotransmitter die er voor zorgt dat informatie in de hersenen over wordt gebracht van de ene naar de andere zenuwcel. Dopamine zorgt voor een tevreden en beloond gevoel. Daarnaast heb je endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, welke ook een neurotransmitter is. Endorfine zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn, het verhoogt je geluksgevoel en vermindert angst. Daarbij maakt je lichaam endorfine zelf aan.


Wanneer je veel en langdurig stress ervaart, zorgt dat voor een verhoogd cortisol (stresshormoon) niveau. Langdurige stress zorgt er daarnaast ook voor dat je slecht in slaap kan vallen, minder diep slaapt, moeite hebt met doorslapen en minder snel in slaap valt als je wakker bent geworden in de nacht. Dit komt doordat je teveel energie hebt, je hartslag te hoog is en je gedachten niet tot rust kunt brengen. Daardoor kan je slaaphormoon melatonine niet goed aangemaakt worden. Het luisteren naar rustgevende slaapmuziek zorgt ervoor dat je lichaam en geest ontspannen raken en zo meer melatonine gaat aanmaken, terwijl je cortisol niveau juist verlaagt wordt. Wat tot gevolg heeft dat je beter en sneller gaat slapen.


Wil je jouw stresslevel verlagen om weer beter te gaan slapen? Check dan GRATIS ons e-book: 'Van Stress naar Rust dé 5 Must Have Slaap Hacks voor een Betere Nachtrust'.




Wil je meer weten over sneller in slaap vallen in het algemeen? Check dan onze blog:


Snel in slaap vallen: hoe doe je dat?



Is er ook wetenschappelijk bewijs dat slaapmuziek helpt?

Er zijn meerdere wetenschappelijke studies gedaan naar het verband tussen beter slapen en het luisteren naar slaapmuziek. Uit die studies is gebleken dat mensen die luisteren naar rustgevende muziek, zoals bijvoorbeeld klassieke muziek, sneller in slaap vielen en uitgerust op stonden. Ook zou het helpen tegen symptomen van depressie. Je kan dus in het algemeen zeggen dat slaapmuziek een heel goed hulpmiddel is tegen slapeloosheid

Wanneer je luistert naar muziek die 60 tot 80 beats per minute hebben, heeft dat veel effect op je algemene welzijn. Door de lage tonen vertraagt je hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning. Je raakt in een relaxte modus als je luistert naar slaapmuziek en zo creëer je de ideale omstandigheden om beter in slaap te vallen. 

Ook Nederlands hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder heeft wetenschappelijk onderzoek verricht naar het verband tussen muziek en de hersenen. En heeft er een mooi boek over geschreven: Singing in the brain


Ben je benieuwd naar het boek? Check deze hieronder! 


Singing in the brain





Wat is slaapmuziek?




Slaapmuziek is muziek met een langzaam en stabiel ritme. Een langzaam ritme zorgt ervoor dat de hersengolven en ademhaling vertragen, zodat je sneller in slaap valt. Slaapmuziek bestaat uit rustgevende klanken en tonen zoals die van een piano, gitaar of fluit.


Wanneer je luistert naar slaapmuziek heeft dat een positief effect. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling dalen, ook zullen je spieren zich gaan ontspannen. 


Wat zijn de voordelen van slaapmuziek?

Slaapmuziek is goed voor je gezondheid en heeft een positief effect heeft op je slapen. De voordelen zijn:

  • je valt sneller en beter in slaap;
  • je stresshormoon cortisol neemt hierdoor af omdat je lichaam en geest in een ontspannen staat zijn;
  • door het luisteren naar slaapmuziek maak je meer dopamine en endorfine aan die voor een geluksgevoel zorgen;
  • het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met slaapproblemen of slapeloosheid baat hebben bij het luisteren naar slaapmuziek voordat ze gaan slapen;
  • daarbij komt dat het afspelen van slaapmuziek een mooie en toegankelijke manier is om beter te slapen.

Welke muziek kan je het beste luisteren?

Maar naar welke muziek kan je nu het beste luisteren om beter en sneller in slaap te vallen. Rustgevende muziek met 60 tot 80 beats per minute zijn het fijnst om bij in slaap te vallen. Wanneer je snelle muziek luistert zoals: rap muziek of opzwepende muziek dan wordt je daar juist door gestimuleerd, wat niet bevorderlijk is voor je slaap. Je blijft hierdoor namelijk alert. Rustgevende muziek is onder andere:

  1. klassieke muziek zoals Beethoven en Mozart;
  2. new age en lichte jazz; 
  3. meditatiemuziek met bijvoorbeeld gongs of klankschalen;
  4. omgevingsgeluiden zoals verschillende natuurgeluiden. Bijvoorbeeld regen, waterval of een stromend beekje. 

Ben je benieuwd naar wat omgevingsgeluiden kunnen doen voor jouw slaap? Check dan hieronder de Numsy Touch!





Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:



Zie hier dat de kortingscode is toegepast: 



Numsy Touch




Persoonlijk vinden wij de nummers van Enya heerlijk rustgevend om naar te luisteren. Maar ook deze nummers zijn zeker de moeite waard als je slaapmuziek wilt proberen.

  • Erik Satie: Gymnopédie No.1;
  • Claude Debussy: Clair de lune; 
  • Blue in Green Take 3 van Bill Evans;
  • Weightless van Marconi Union.

Slapen met muziek | 5 tips om je nachtrust te starten met slaapmuziek! 

Deze 5 tips gaan je helpen zodat je het beste kan halen uit jou slaapmuziek. 

  • zorg dat je slaapmuziek op de achtergrond speelt en zet deze niet te hard aan;
  • wanneer er teveel malende gedachten door je hoofd gaan, probeer je dan niet te focussen op deze gedachten maar laat ze rustig verdwijnen. Wanneer je wel aandacht zou geven aan deze gedachten dan kom je in een actieve en alerte modus wat juist er voor zorgt dat het modus kost om in slaap te vallen;
  • vermijd nummers die jou erg verdrietig maken of die je associeert met bijvoorbeeld een begrafenis, crematie of het overlijden van een dierbare. Het is goed om je emoties te erkennen maar als het gaat om slaapmuziek waarbij je ontspannen moet zijn om in slaap te vallen kan je die nummers beter even over slaan. Ze zorgen voor een verhoogde hartslag waardoor je lichaam in een actieve stand komt;
  • je kunt een afspeellijst maken met de nummers die voor jou het beste werken;
  • luister elke avond naar dezelfde muziek. Wanneer je dit doet zullen je hersenen de muziek gaan associëren met slaap.




Benieuwd naar andere tips om in slaap te vallen? Check dan ons artikel:


  19 tips om in slaap te vallen!


  • Conclusie

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over wat het effect is van slaapmuziek en hoe je hierdoor beter (door)slaapt. Zelf vinden wij rustgevende slaapmuziek heerlijk en helpt het ons om te ontspannen. Wil jij slaapmuziek de kans geven? De 5 tips helpen je in ieder geval goed op weg!



Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.