Daglichtlamp | al je vragen beantwoord

Daglichtlamp | al je vragen beantwoord. Wanneer de dagen korter en donker worden, zal je ook aan minder daglicht worden blootgesteld. 

Tijdens de wintermaanden heb je vaak meer moeite om op te staan en ervaar je vaak minder energie. Sombere en negatieve gevoelens liggen kunnen dan de overhand nemen. 

Het zien van voldoende daglicht overdag is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Licht beïnvloedt zeer belangrijke lichaamsprocessen en zorgt voor een goed dag- en nachtritme.

Tijdens de donkere maanden breng je meer tijd binnenshuis door. Dan is wat extra daglicht zeker geen overbodige luxe.

Benieuwd wat een daglichtlamp voor je slaap kan doen? Je leest het verderop in dit artikel!

Wat is een daglichtlamp?

De naam zegt het eigenlijk al, een daglichtlamp is een lamp die het natuurlijke daglicht nabootst. Dit kan doormiddel van wit of blauw licht. Je gebruikt een daglichtlamp voor bijvoorbeeld:

  • slaapproblemen;
  • een jetlag waardoor je weer sneller in je normale dag- en nachtritme komt;
  • winterdepressie;
  • of voor een extra energieboost.



Hoe werkt een daglichtlamp?

Een daglichtlamp straalt bijzonder veel licht uit. De lichtsterkte van een lamp wordt uitgedrukt in lux. Gemiddeld straalt een daglichtlamp zo’n 10.000 Lux uit. 

Het simuleren van daglicht laat je hersenen weten via je ogen dat het dag is zodat bepaalde activerende hormonen kunnen worden aangemaakt. En je slaaphormoon (melatonine) wordt onderdrukt. Zo krijg je een betere stemming en je energie niveau gaat omhoog.

Hoe gebruik je een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is heel eenvoudig te gebruiken. Je plaatst de lamp voor je op tafel en gaat er op ongeveer 40 tot 60 cm van af zitten met je hoofd er naar toe gericht. Het is niet nodig om direct in het licht te kijken, wel is het belangrijker dat het licht je ogen goed kan bereiken. Je kunt tussendoor iets anders doen zoals lezen, tv kijken of ontbijten.

Het is aan te raden om zeker 20 minuten voor de daglichtlamp te gaan zitten om deze goed zijn werk te laten doen. Doorgaans merk je al binnen 1 tot 2 weken dat je klachten verdwijnen, je minder somber wordt en je energieker voelt.



Waarop letten bij de aankoop van een daglichtlamp?

Er is tegenwoordig een groot aanbod in lichttherapie lampen. Dat maakt dat je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan goed om jezelf de volgende vragen te stellen voor je tot aankoop overgaat:

  • wat is de lichtsterkte. Een goede daglichtlamp heeft een sterkte van 10.000 lux;
  • hoever wil je ervan afzitten. Op welke afstand bereikt de lamp nog steeds 10.000 lux;
  • vind je het belangrijk dat het past bij jou interieur;
  • zit er een timer op;
  • zit er een dimmer op;
  • vind je het belangrijk dat het model draadloos is;
  • hecht je veel waarde aan bewegingsvrijheid?, zo ja dan is de aanschaf van een lichttherapiebril een goede optie.

De prijzen van een daglichtlamp lopen uiteen van 30 euro tot 250 euro. Waarmee je met een lichttherapie bril in een hogere prijsklasse zit. 

Wat is het verschil tussen een daglichtlamp en lichttherapie. bril?

Naast verschillende daglichtlampen zijn er ook lichttherapie brillen op de markt. Waar doorgaans daglichtlampen gebruik maken van wit licht, gebruiken lichttherapie brillen vaak blauw licht. Dit wordt gedaan omdat wit licht te fel is voor het gebruik van een bril. 

De aanschaf van een lichttherapie bril is vaak duurder dan een daglichtlamp, maar dat komt ook doordat er meer technologie bij komt kijken bij het ontwerpen van zo'n bril. Daarnaast is het grote voordeel van een lichttherapie bril echt de bewegingsvrijheid. Bij een daglichtlamp ben je gebonden aan één plek, waarbij je met een bril alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je maar wilt. 

Benieuwd naar lichttherapie bril? We hebben hier een review over geschreven.


   

   


   

   


Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.