Tandenknarsen | 5 knagende vragen over bruxisme
Tandenknarsen is één van de meest voorkomende slaapstoornis en staat ook wel bekend onder de medische term “Bruxisme”. We spreken van een slaapstoornis (Parasomnie) wanneer je ongewoon gedrag vertoont tijdens de slaap.
Er wordt in de volksmond ook wel eens over knarsetanden gesproken maar het gedrag komt altijd op hetzelfde neer: iemand die tandenknarst schuurt tijdens z’n slaap met de tanden en kiezen over elkaar waardoor er een luid schurend en/of knarsend geluid ontstaat.
Benieuwd naar de 5 knagende vragen? Je leest het verderop in dit artikel!
Wat is Bruxisme?
Bruxisme heeft twee vormen namelijk:
- Tandenknarsen: het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen in je boven en onderkaak. Dit geeft een knarsend geluid.
- Kaakklemmen: het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen zonder dat je heen weer schuift. Kaakklemmen kan je soms afwisselen met tandenknarsen.
Deze, meestal onbewuste gewoonte, vindt gewoonlijk plaats tijdens de slaap maar kan ook overdag plaatsvinden. Dit kan komen door het nemen van bepaalde medicatie of bijvoorbeeld drugsgebruik.
Tandenknarsen kan onder meer voor een beschadiging van je gebit zorgen, indien dit onbehandeld blijft. Daarnaast kunnen deze klachten ontstaan:
- kaakpijn;
- tandpijn;
- kiespijn;
- nek en schouderklachten;
- hoofdpijn en aanhoudende migraine.
Tandenknarsen verstoort vaak je nachtrust waardoor je gebroken en vermoeid opstaat. Het is daarom ook van belang om Bruxisme in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen.
Waarom knarsen mensen met hun tanden?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van Bruxisme. Dat kan gaan om één aanwijsbare oorzaak of een combinatie van verschillende factoren. Stress en angst zijn hier grote veroorzakers van. Uit onderzoek blijkt dat stress bij 70% van mensen die tandenknarsen de oorzaak is. Maar ook deze volgende oorzaken kunnen een oorzaak zijn van tandenknarsen:
- een slecht passend gebit kan invloed uitoefenen op tandenknarsen. Omdat er meer ruimte zou zijn in het gebit is de kans groter dat tanden en kiezen over elkaar heen schuiven;
- sommige medicatie zoals antidepressiva kunnen tandenknarsen veroorzaken. Er kan dan gekeken worden in overleg met de arts voor eventueel een ander alternatief medicijn;
- bepaalde slaapstoornissen zoals praten in je slaap geven vaak een overactieve hersenactiviteit wat tandenknarsen in de hand kan werken;
- erfelijkheid kan een rol spelen in het ontstaan van tandenknarsen. Als het in de familie voorkomt dan is de kans groter dan je zelf meer aanleg hebt om te gaan tandenknarsen;
- ook ziekten van het centrale zenuwstelsel zoals de ziekte van Parkinson kan leiden tot onbewuste hersenactiviteit waardoor de kauwspieren geactiveerd kunnen worden;
- als je veel spanning ervaart in je hoofd-, nek- en/of schouderspieren dan zou dat een uitlokkende factor kunnen zijn voor tandenknarsen.
Hoe kom ik te weten of ik met mijn tanden knars?
Omdat mensen die knarsetanden dit veelal onbewust doen is dit een goeie vraag. Sommige mensen ervaren geen symptomen waardoor het moeilijk is om tandenknarsen vast te stellen. Vaak hoort de partner het schurende en knarsende geluid. Alhoewel het geluid wat bruxisme veroorzaakt bij sommige personen echt luid kan zijn (soms hoor je het in een andere kamer), hoeft dit niet altijd het geval te zijn.
Maar wanneer je regelmatig wakker wordt met kaakpijn of hoofdpijn dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je tanden knarst.
Wanneer je je hier zorgen om maakt, dan kan een afspraak bij de tandarts je twijfels wegnemen. Zo kan je meteen laten checken of je je gebit niet te erg beschadigd en kan je eventueel een plan van aanpak opstellen. Je tandarts kan een knarsbitje voorstellen om zo verdere beschadiging van het gebit te voorkomen.
Hoeveel schade kan ik eigenlijk veroorzaken met mijn bruxisme?
Tandenknarsen kan er onder andere voor zorgen dat je tandglazuur slijt, je last krijgt van gevoelige tanden en bij extreme gevallen er zelfs stukjes tand afbrokkelen. Ook leidt bruxisme vaak tot scheve en losstaande tanden.
Ook je relatie kan behoorlijk onder spanning komen te staan, wat weer zorgt voor meer stress en zo weer zorgt voor meer tandenknarsen.
Het is dan ook verstandig om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Een knarsbitje kan uitkomst bieden en je partner kan met oordopjes slapen om zo zelf geen verstoorde nachtrust te krijgen.
Wat kan ik zelf doen om te stoppen met tandenknarsen?
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je stopt met tandenknarsen. Goed kijken naar je levensstijl en daar veranderingen in aanbrengen is vaak de eerste stap.
Cafeïne en nicotine zijn bijvoorbeeld twee substanties die ervoor kunnen zorgen dat je gaat tandenknarsen omdat ze het centrale zenuwstelsel stimuleren. Belangrijk om je cafeïne inname en nicotine gebruik te beperken en liefst te stoppen.
Als de oorzaak stress en spanning is dan kan een psycholoog uitkomst bieden. Een psycholoog kan je helpen om te verwerken en patronen te doorbreken.
Ook kunnen ontspanningsoefeningen je helpen de indrukken van de dag beter te verwerken zodat je ontspannen je bed inkruipt. Zorg voor een gezonde levensstijl dus eet gevarieerd, zorg voor voldoende beweging en hou je stressniveau onder controle door goed naar jezelf te luisteren.
In het kort
In het kort kan je stellen dat tandenknarsen heel vervelend kan zijn en zelfs permanente schade kan toebrengen aan je gebit. Het is zowel vervelend voor de persoon die hieraan lijdt als voor je partner of huisgenoot. De grootste veroorzakers zijn stress en angst. Het kan dus helpen dat je manieren vind om te ontspannen en je stressniveau naar beneden te brengen of een knarsbitje te dragen zodat je tanden niet (verder) beschadigen.
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.