Tot wanneer mag je een baby inbakeren | Zo baker je een baby in
Tot wanneer mag je een baby inbakeren? Inbakeren kan helpen als je baby slecht slaapt of veel huilt. Dan kan inbakeren de moeite waard zijn! Inbakeren geeft je baby dan een veilig en geborgen gevoel, net als in de baarmoeder.
Er is wel een groot verschil tussen hoe ze toen een kindje inbakerden en hoe je dat nu doet. Vroeger werd een baby ingebakerd van top tot teen. Probleem was dat de beentjes ook strak ingebakerd werden waardoor de baby de beentjes niet vrij kon bewegen. Tegenwoordig doen ze dat niet meer omdat ze er achter zijn gekomen dat het niet goed is voor de heupen en dat het de groei belemmerd.
Inbakeren wordt gezien als een goed (tijdelijk) hulpmiddel. Baby's die erg bewegelijk zijn, overprikkeld of veel huilen kunnen hier erg veel baat bij hebben. Inbakeren geeft geborgenheid, rust en regelmaat.
Benieuwd of inbakeren iets is voor je baby? Je leest het verderop in dit artikel!
Kijk hieronder de video van deze blog!
Wat is inbakeren?
Inbakeren is een methode waarbij je jouw baby strak in een doek wikkelt, met de armpjes naast het lichaam, maar waarbij de beentjes ruimte hebben om te bewegen. De reden waarom de beentjes los zitten is omdat dit ten goede komt voor de ontwikkeling van de heupen. Op deze manier kan je baby zijn beentjes in de kikkerstand houden (voeten tegen elkaar en knieën wijzen naar buiten).
Door deze methode van inbakeren toe te passen kan je baby zich makkelijker overgeven aan de slaap en uiteindelijk ook beter doorslapen.
Waarom zou je je baby inbakeren?
Omdat inbakeren een super fijn hulpmiddel kan zijn voor baby's die bijvoorbeeld overprikkeld zijn, veel huilen of met de armpjes maaien en zich hierdoor continu wakker houden.
Baby's hebben nog geen controle over de bewegingen die hun armen en benen maken. De bewegingen zijn nog ongecontroleerd. Het kan dus zijn dat je baby snel wakker wordt omdat je kindje schrikt van zijn eigen bewegingen.
Je zorgt er met inbakeren voor dat je baby niet meer de ongecontroleerde bewegingen met de armpjes kan maken. Hierdoor ervaart jouw baby een veilig en geborgen gevoel zoals jouw kindje dit ook had in de baarmoeder.
Als je kijkt naar baby's die worden ingebakerd zie je dat deze baby's over het algemeen rustiger zijn, minder huilen en sneller de slaap kunnen vatten. Daardoor kan je baby sneller in een gezond slaapritme komen. En kun je jouw baby leren doorslapen.
5 stappen om je baby in te bakeren
Stap voor stap inbakeren:
Stap 1: Leg de doek met een punt naar boven, vouw de bovenste punt van de doek naar binnen. Leg je baby in het midden van de doek neer met de nek over de lijn. De schouders van je kindje komen op de hoogte van de vouwrand te liggen.
Stap 2: Vervolgens pak je de rechter arm van je kindje en leg je deze naast het lichaam neer, dan sla je de zijkant van de doek om de rechter arm van je kindje heen en stop de punt, niet al te strak in onder de rug.
Stap 3: Daarna vouw je de onderste punt van de doek naar binnen toe onder de rug van je kindje.
Stap 4: Sla de andere zijkant over de linker arm heen en stop ook deze punt weer in onder de rug. Je kunt je kindje iets opzij rollen, zodat je de doek helemaal onder je kindje door kan vouwen.
Stap 5: Jouw kindje is nu ingebakerd. Let erop dat de beentjes nog in de kikkerstand kunnen. Dit voor de gezonde heup ontwikkeling!
Dek vervolgens je baby strak toe met een laken of dunne deken zodat de kans op draaien zo klein mogelijk wordt gemaakt.
Tot wanneer mag je jouw baby inbakeren?
Rond de leeftijd van vier maanden, maar tot uiterlijk zes maanden is het meestal verstandig om het inbakeren te gaan afbouwen. De reden hiervoor is: dat de kans groot is dat je baby gaat draaien. En dat kan heel gevaarlijk zijn als je kindje ingebakerd ligt. Het neusje komt dan in het matras te liggen en omdat de armpjes vast zitten kan je kindje zichzelf niet omhoog duwen.
Het is wel van groot belang dat je goed op je baby blijft letten. Er zijn namelijk baby's die al vanaf drie maanden kunnen omdraaien. Zodra je jouw kindje ziet omdraaien, is het raadzaam om het inbakeren te gaan afbouwen en stop hier direct mee als je baby al ingebakerd omdraait in het bedje.
De volgende tip kan helpen bij het afbouwen:
- Het makkelijkste is om met afbouwen te beginnen op rustige dagen, hierbij hou je wel het bedtijd ritueel hetzelfde. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om cold turkey te stoppen en je kindje vanaf dat moment te laten slapen in een slaapzak.
Wil je meer weten over het leren (door)slapen van jouw kindje? Dan is Dé Newborn Module de ideale online cursus voor jou! In deze online cursus wordt je onder anderen geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in en doorslapen.
Dé Newborn Module is een online cursus van maar liefst 28 praktische videotrainingen, waar je alles over newborns voor 0-5 maanden leert. Daarnaast ontvang je bonus modules over verschillende interessante onderwerpen!
In deze video trainingen worden belangrijke zaken behandeld zoals onder andere:
- hechting met je baby;
- fles- en borst voeding;
- wat een veilige slaapomgeving is;
- inbakeren;
- troost methodes;
- white noise en meer.
Met dit all- in pakket ben jij direct goed voorbereid voor jouw kleintje en slaap je kindje goed door.
Wat kun je nog meer verwachten van Dé Newborn Module?
✅ behoud altijd het overzicht in de ontwikkeling van je kindje;
✅ samengesteld door gecertificeerde kinder slaapspecialisten;
✅ extra ondersteuning door onze slaapcoaches & pedagogen;
✅ leer jouw pasgeboren kindje goed doorslapen;
✅ bespaar een hoop tijd met zoeken naar de juiste informatie;
✅ succes door meer zelfvertrouwen;
✅ bonus: toegang tot exclusieve online Sleep Dojo Community en mobile APP.
Wacht dan niet langer en klik op de knop hieronder om naar Dé Newborn Module 👶 te gaan!
Hoelang mag je jouw kindje inbakeren op een dag?
Bij de eerste vermoeidheidssignalen mag je kindje weer in de inbakerdoek om te gaan slapen. Doordat je de inbakerdoek gebruikt voor de slaapjes gaat je kindje dit zien als een positieve slaapassociatie en wordt dan meestal al rustig en ontspannen. Je kindje mag zolang zijn slaapjes duren ingebakerd zijn.
Wanneer kan je een baby beter niet inbakeren?
Er zijn een aantal situaties waarbij je beter niet kunt inbakeren of dat je tijdelijk even moet stoppen met inbakeren.
❌ als je baby verhoogde kans heeft op heup dysplasie;
❌ als je baby koorts heeft;
❌ de eerste 24 uur na een vaccinatie (dit omdat een baby koorts kan ontwikkelen);
❌ bij een luchtweginfectie of benauwdheid;
❌ als je baby een voorkeurshouding heeft door scoliose;
❌ als je baby pogingen doet om te draaien in bed.
Is er ook een alternatief?
Niet iedereen zal zich goed voelen bij inbakeren. Wanneer het niet goed voelt is er ook nog een andere mogelijkheid en dat is: het bedje van je baby strak opmaken. Als je het beddengoed strak instopt lijkt dit voor jouw baby ook een beetje op inbakeren gezien er hier ook weinig beweegruimte is.
Er is ook een tussenvariant op de markt. Het Nunki-lakentje heeft een extra stevige band zodat je baby wel de geborgenheid voelt rondom de buik maar niet strak ingebakerd ligt en volop met de beentjes kan trappelen.
Tot wanneer mag je een baby inbakeren | 9 handige tips voor het inbakeren!
Het is handig als je wilt gaan beginnen met inbakeren dit eerst te overleggen met je verloskundige of het consultatiebureau. Zij kunnen je dan gelijk ook uitleggen hoe je veilig kunt inbakeren. Hieronder volgen een aantal tips!
- baker je kindje op een juiste manier in;
- zorg ervoor dat je baby altijd op zijn rug in bed ligt;
- let erop dat je kindje het niet te warm krijgt;
- let op het juiste materiaal van de inbakerdoeken. Het is verstandig om katoen te gebruiken;
- zorg ervoor dat je een nieuwe inbakerdoek eerst een paar keer goed wast, zodat het meer vocht op kan nemen;
- doe een baby geen muts op, je baby kan de warmte dan niet via zijn hoofdje kwijt;
- zorg dat de kamer niet te warm is. Een kamertemperatuur van 15 tot 18 graden is voldoende;
- bij twijfel of je baby het te warm heeft voel dan in het nekje;
- denk er bij hele warme dagen aan, of het wel verstandig is om dan je baby in te bakeren. (een beetje zweten mag, maar het hoofdje mag niet rood aanlopen). Of zorg voor een zomervariant inbakerdoek/zak.
Welke soorten inbakerdoeken zijn er?
Er zijn hydrofiele en flanellen doeken. Deze doeken zijn handig omdat er geen klittenband op zit. Klittenband kan er namelijk voor zorgen dat je kindje wakker schrikt als je het los maakt.
Er zijn inbakerzakken en inbakerdoeken. Bij inbakerzakken is er iets meer bewegingsruimte dan bij inbakerdoeken. De inbakerzakken en doeken zijn vaak makkelijker in gebruik dan de hydrofiele en flanellen doeken omdat je deze nog moet vouwen. Een bijkomend voordeel is dat je makkelijk een luier kunt verschonen zonder de doek helemaal uit te hoeven doen. En daarnaast zijn er bepaalde varianten waar er een opening in het doek zit waar je de gordel van de Maxi-Cosi door heen kan doen, zodat je jouw kindje zelfs ingebakerd kan vervoeren.
Ben je benieuwd naar een inbakerzak? Check ze hieronder!
|
|
|
|
Ben je benieuwd naar een inbakerdoek? Check ze hieronder!
|
|
|
|
Wil je meer weten over hoe je jouw baby juist kan inbakeren?
Zoals je in dit artikel hebt gelezen is inbakeren een handig hulpmiddel om je kindje beter te laten slapen. Wil je de slaapkwaliteit van jouw kindje verbeteren?
Dan is de Numsy+ cursus & community ideaal voor jou! In deze cursus wordt je onder andere geleerd hoe je jouw baby weer kunt leren in en doorslapen.
De Numsy plus: hét warme bad voor ouders om al hun uitdagingen, verhalen en successen met elkaar te delen. Het is een alles-in 1 platform met wel meer dan 75 trainingen (+ meegroei garantie en nieuwe video's) waar je altijd en overal toegang tot hebt!
Wat kun je nog meer verwachten van de Numsy+?
✅ maandelijkse Numsy+ Live sessie;
✅ wekelijkse Numsy+ talk (met live Q&A’s voor al je vragen);
✅ maandelijkse case studies;
✅ kennisquizzen & challenges;
✅ toegang tot de besloten community met slaapcoaches;
✅ unblock extra bonussen als Numsy+ member;
✅ persoonlijk hulp met obstakels;
✅ kom in contact met anderen en leer van elkaar.
Tevens heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de community & e-learning mobile APP. Hiermee kun je trainingen & events volgen, posts maken, liken en sharen!
Wacht dus niet langer en klik op de knop hieronder om naar De Numsy+ te gaan. Nu met 14 dagen gratis proefperiode!
Zie hier waar je de kortingscode in kunt vullen:
Zie hier dat de kortingscode is toegepast:
Leer jouw baby beter slapen met de Numsy+ cursus & community
Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Voel je dan vrij om een reactie voor ons achter te laten. Dit wordt zeker gewaardeerd.