Welke slaaphouding ligt het lekkerst?

Welke slaaphouding ligt het lekkerst? Slaap jij op je rug, je zij of je buik? Het zou zo maar kunnen dat je een favoriete slaaphouding hebt die het lekkerste ligt of dat je het afwisselt. Ook als je zwanger bent of bepaalde gezondheidsklachten hebt kan het zo zijn dat de manier waarop je in bed ligt verandert. In deze gevallen, kan de juiste slaappositie vinden een groot verschil maken in hoe je je voelt wanneer je weer wakker wordt. Maak jij de juiste keuze voor jouw situatie?

Op de verkeerde manier liggen kan een vermoeide nek opleveren of rugpijn veroorzaken. Het kan ook de luchtwegen verstoren, dat weer andere problemen veroorzaakt zoals snurken of slaapapneu.

Indien je meer wilt weten over hoe de positie waarin we slapen effect heeft op je gezondheid, lees dan vooral verder.



Ben jij een buikslaper?

Ongeveer 7% van de mensen slaapt op hun buik. Het is wel de ideale slaaphouding tegen snurken omdat het je luchtwegen meer ruimte geeft. Maar slapen op je buik zou andere andere aandoeningen juist kunnen verergeren.

Je nek en ruggengraat staan niet in een neutrale houding wanneer je op je buik slaapt. Dit zou dus nek- en rugpijn tot gevolg kunnen hebben. Slapen in deze positie kan druk uitoefenen op bepaalde zenuwen en eventueel verlamming, tintelingen en zenuwpijn veroorzaken.

Slaap je graag op je buik dan is het beter dat je je voorhoofd zo op het kussen legt dat je hoofd en ruggengraat in een neutrale positie komen te liggen en je ruimte hebt om goed te kunnen ademen.

Een variant hierop zijn mensen die op hun buik slapen en hun armen rond het kussen hebben.


Slaap jij op je rug?

Ook rug slapen heeft zijn voor- en nadelen.

Sommige mensen die op hun rug slapen melden dat ze last hebben van pijn in hun onderrug. Ook kan het bestaande rugklachten verergeren. Wanneer je last hebt van snurken (of je partner) of slaapapneu, kan op de rug slapen je klachten ook verergeren. 

Maar er zijn ook voordelen. Je hoofd, nek en ruggengraat staan in een mooie neutrale houding, zodat je minder kans hebt op nekpijn. Ook is het slapen op je rug, met je hoofd lichtjes ondersteund door een niet te hoog kussen goed tegen opkomend maagzuur.

Slapen als een soldaat

Slaap jij op je rug met je armen langs je zij, dan slaap je in de soldaathouding.

Het is niet bepaald een goede slaaphouding voor mensen die snurken omdat de tong tijdens het slapen zo makkelijk achter in de keel zakt en dus het snurken versterkt. 



Ben jij een zij-slaper?

Zij slapen is de meest populaire slaaphouding. De meeste mensen vinden slapen op de zij een erg comfortabele slaaphouding.

Slapen in deze positie is het beste als je snurkt. Ook is het belangrijk dat als je op je zij slaapt een goed ondersteunend kussen hebt die de ruimte opvult tussen je nek en schouders. Dit is ook weer afhankelijk van een aantal factoren zoals onder anderen je matras.

Wil je meer weten over welk kussen het beste bij jou situatie past? check ons artikel: de beste hoofdkussens.

De foetushouding

Iets minder dan de helft van alle mensen slaapt in deze positie. Vooral populair bij vrouwen. Zijslapers die met hun benen opgetrokken en de knieën dicht bij hun borst slapen, liggen in de foetushouding. Een goede slaaphouding voor zwangere vrouwen omdat het de circulatie voor de moeder en foetus bevordert.

Heb je last van je heupen wanneer je in deze slaaphouding ligt? Een kussen tussen je knieën zou kunnen helpen.



Lepeltje-lepeltje?

Ook hier lig je op je zij. In deze comfortabele slaaphouding voor koppels, ligt de achterste persoon dicht tegen het lichaam aan van de voorste.

Zoals met alle houdingen heeft ook deze zijn voor- en nadelen. Een nadeel kan zijn dat je vaker wakker wordt als je met iemand ligt die nogal vaak beweegt in zijn slaap. Maar daar in tegen geeft deze slaaphouding ook het hormoon oxytocine vrij wat ervoor zorgt dat je op een ontspannen manier in slaap valt.  Als je 10 minuutjes lekker in deze houding ligt, is het al voldoende voor vrijgave van dit hormoon.




Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.