Het belang van het juiste matras

Wat is het belang van het juiste matras? Slapen op een goed matras draagt bij aan een goede nachtrust. Je kunt je voorstellen dat als je op een verkeerd of slecht matras ligt dit invloed heeft op je nachtrust. Aangezien je maar liefst één derde van je leven slaapt is het wel van belang dat je dat doet op een matras wat past bij jouw persoonlijke wensen. 

Als je slaapt op een matras waar je niet goed op ligt dan kan je wakker worden met spierpijn, rugpijn, hoofdpijn en andere klachten. Daardoor sta je niet uitgerust op en beïnvloed dat wel degelijk je slaapkwaliteit. Zeker als je daardoor ook nog eens niet goed in slaap komt doordat je blijft woelen en draaien. 

Benieuwd naar welke matrassen er allemaal zijn? Je leest het verderop in dit artikel!

Je slaaphouding en het juiste matras

Je moet in je achterhoofd houden dat je slaaphouding ook een belangrijke factor is bij de aankoop van je nieuwe matras.

Zo kies je het beste een stevig matras wanneer je een buik- of rug slaper bent, en indien je graag op je zij slaapt, kies je het beste voor een comfortabeler matras die je helpt de druk van je heupen en schouders te verlichten.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen op de markt. Elk soort matras heeft weer zijn eigen specifieke kenmerken. 

Ben je benieuwd naar welk matras het beste bij jou past? Check dan onze matrassen top 10

Binnenveringsmatras

Deze soorten matrassen zijn weer onderverdeeld in 2 types namelijk een matras met bonellvering en een matras met pocketvering.

Een matras met bonellvering herken je wanneer je erop ligt en er een zee-effect ontstaat. De grote veren in dit matras zijn onderling met staaldraad verweven, hoe dikker de draad, hoe steviger het matras. Een matras met bonellvering maakt geen gebruik van comfortzones. Deze soort matrassen zijn een goed idee als je een beperkter budget hebt want deze zijn goedkoper.

Een matras met pocketveren bevat stalen pocketveren die per stuk verpakt zijn in een pocket of zakje. Dit zakjes bestaan uit honderden kleine pocketveren die allemaal afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen en verschillende staaldiktes hebben. Deze matrassen voelen vaak steviger aan dan matrassen die zijn gevoerd met bonellveren. Ook hebben deze matrassen vaak 7 comfortzones zodat je ondersteuning krijgt op de drukgebieden van heupen en schouders. De pocketveren zelf worden vaak omrand met een laag schuim zoals: comfortschuim, koudschuim, traagschuim, polyetherschuim of latex. Dit matras is qua hardheid af te stemmen op lichaamsgewicht door de vele honderden pocketveren.

Een groot voordeel is de perfecte ventilatie. Dit komt doordat er veel lucht tussen de veren zit en is ideaal voor mensen die veel transpireren.

Polyether matras

Dit matrastype is het goedkoopste matras van alle soorten matrassen op de markt. Helaas bieden deze matrassen dan ook niet veel ondersteuning en voelen ze heel stijf en stug aan. Doordat de kern volledig bestaat uit comfortschuim zal het matras niet ventileren. Je vindt deze matrassen dan ook vaak terug in kinderbedden en logeerbedden. Dit type matras is goed voor als je een kleiner budget hebt en je niet al te veel eisen stelt aan je matras. 

Koudschuim matras

Een koudschuim matras is een schuimsoort met een open celstructuur. Hierdoor ventileert het materiaal erg goed, blijft het koel en laat het ook goed vocht door. 

Koudschuim geeft veel comfort en de juiste ondersteuning. Ook gaat het matras lang mee. Wanneer je voor dit type matras kiest is het goed te kijken naar de HR-waarde(High Resilience) hoe hoger deze waarde is, des te veerkrachtiger het schuim is. De HR-waarde voor een goed kwalitatief koudschuim matras loopt uiteen van 50 tot 60 HR. Een lagere HR-waarde dan dat is dan ook een koudschuim matras wat minder lang mee gaat. Ook is dat koudschuim weker en slapper. 



Traagschuim matras

Een traagschuim matras bestaat uit het materiaal traagschuim ook wel memory foam of NASA genoemd. De eigenschap van traagschuim is dat het zich vormt naar je lichaam, Dit komt omdat traagschuim opwarmt door lichaamstemperatuur. Het voordeel van een matras met traagschuim is dat het een optimale drukverdeling geeft en dus ideaal is voor mensen met gevoelige spieren, gewrichten en andere pijnklachten. De kans op doorliggen op een matras van traagschuim dan ook minimaal.

Net als bij koudschuim heeft traagschuim een bepaalde waarde, namelijk een SG-waarde. Dit staat voor soortelijk gewicht en geeft aan hoeveel kilo schuim er per kubieke meter in het matras zit. Een SG-waarde varieert tussen SG20 en SG60. Een mindere SG-waarde geeft aan dat er minder schuim per kubieke meter is gebruikt. Een ideale waarde zou moeten zitten tussen de 50 en 55.

Latex matras

Dit type is het juiste matras voor mensen met allergieën. Omdat latex een natuurproduct is en tevens een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Ook huisstofmijt heeft bij dit type matras geen schijn van kans. Latex is erg flexibel en heeft een goed veerkrachtig vermogen. Ook past latex zich aan de vormen van je lichaam aan en daardoor geschikt voor alle slaaphoudingen.

Een nadeel is dat latex slecht vocht opneemt en ventileert, hierdoor zal latex snel warm worden. Als je veel zweet is dit matras niet de beste optie. 

Bij het Talalay latex kan dit wel omdat dit matras net als koudschuim een open celstructuur heeft en dus goed ventileert. Doordat latex een natuurproces is zijn deze matrassen helaas vrij prijzig.

Hybride matras

Dan bestaat er ook nog een ander soort matras en dat is een hybride matras. Dit soort matras bestaat vaak uit meerdere schuimsoorten zoals koudschuim en of traagschuim. Ook kan een hybride gecombineerd worden met pocketveren.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten matrassen op de markt. Om een goede keuze te maken is het van belang dat je weet wat voor soort slaaphouding je hebt en wat voor een persoonlijke wensen. Aan de hand daarvan kan je inzicht krijgen welk soort matras het beste bij jou past. 

Heb je bijvoorbeeld last van gevoelige gewrichten en spieren, dan zou traagschuim een goede optie kunnen zijn. 

Vond je dit artikel waardevol en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, tips of aanvullingen? Wees dan vrij om een reactie achter te laten. Dit word gewaardeerd.